Minimální mzda o 570 korun přesáhne životní minimum

17.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Nejnižší hodinový výdělek od ledna příštího roku bude činit 22,30 koruny

Nejnižší hodinový výdělek od ledna příštího roku bude činit 22,30 koruny. Rozhodla o tom v pondělí pozdě večer vláda, která schválila návrh na zvýšení minimální mzdy.

Od 1. ledna se zvýší na základě vládního rozhodnutí minimální mzda ze současných 3600 na 4000 korun. Zemanův kabinet současně zvýšil také minimální tarify pro práci ve ztíženém a zdraví škodlivém prostředí. "Účelem tohoto kroku je zvýšit ochranu zaměstnanců pomocí nástrojů státní mzdové politiky," komentoval informace o zvýš

ení minimální mzdy mluvčí vlády Libor Rouček. Kabinet rozdělil mzdové tarify do 12 stupňů. V prvním činí minimální mzda 4000 korun a ve 12. stupni 9000 korun za měsíc.

Toto zvýšení minimální mzdy i minimálních tarifů odpovídá záměrům ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly a odborových předáků, podle kterých musí být minimální mzda vyšší než životní minimum, aby splňovala motivační účel. Životní minimum nyní představuje 3430 korun, přičemž vláda před týdnem odložila rozhodnutí o jeho valorizaci.

Ministr Špidla původně předpokládal, že by mohlo být vzhledem k odhadovanému inflačnímu vývoji zvýšeno také k 1. lednu, ale podle některých dalších odhadů není vyloučeno, že k valorizaci dojde možná až od března nebo dubna. Podle rozhodnutí vlády stoupne minimální mzda už potřetí během 12 měsíců.

 

 

Zdroj: HN z 17. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU