Turisté nahradí hotelům špatnou sezónu, pohostinství ale padá dál

17.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Chuť turistů k utrácení se začala projevovat na výsledku tržeb v pohostinských a v ubytovacích zařízeních

Chuť turistů k utrácení se začala projevovat na výsledku tržeb v pohostinských a v ubytovacích zařízeních. Oproti srpnu, kdy toto odvětví zaznamenalo takřka 10procentní propad, tržby v září poklesly meziročně jen o procento. Větší pokles přitom zaznamenaly restaurace, které jsou více svázané s domácím odbytem - a to o 2,6 procenta. Naopak hotely si na nedostatek zájmu stěžovat nemohou.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ), který uvedené údaje poskytl, devátý měsíc alespoň částečně vynahradil předchozí propad a tržby zde vzrostly o 2,7 procenta. Analytici přitom tvrdí, že konec roku spojený s oslavami milénia by měl být pro hotely náplastí na nepříznivý vývoj letošního roku. "Loňského výsledku ale tato od

větví stejně nedosáhnou," tvrdí Marek Ratkovský z České spořitelny.

Růst tržeb zaznamenala i doprava, za niž občané v září utratili o 2,7 procenta více než loni. Výrazné tempo růstu tržeb v letecké dopravě o 16,5 procenta bylo umožněno zejména růstem objemu osobní přepravy na pravidelných linkách. Analytici se domnívají, že za zvýšením přepravy stojí zvýhodněné letenky, které začala nabízet většina společností. Letošního druhého nejvyššího měsíčního tempa meziročního růstu tržeb při stejném fondu pracovní

doby dosáhla silniční doprava (5,6 procenta), kde pokračovalo oživení zejména nákladní přepravy. Žádná výraznější změna trendu nenastala v železniční dopravě, jejíž tržby o 13,5 procenta klesly. Úbytek tržeb v říční dopravě o 38,3 procenta podle statistiků způsobila omezená splavnost vodních toků.

Ve spojích byly tržby vyšší o 7,4 procenta a ve zpracování dat o 1,3 procenta. V odvětví služeb převážně pro podniky zaznamenal v září ČSÚ růst tržeb ve stálých cenách o 2,0 procenta. Poprvé v letošním roce vzrostly také tržby za reklamu. Od počátku roku však i zde přetrvával mírný pokles - o 1,5 procenta.

Zdroj: HN z 16. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU