Vstupní rozhovory mohou být podle van der Pase uzavřeny v roce 2001

17.11.1999 | ,
Domovská stránka


Hlavní vyjednávač Evropské komise Klaus van der Pas očekává, že koncem roku 2001 bude Evropská unie moci uzavřít vstupní rozhovory s nejlepšími kandidáty, s nimiž jedná o rozšíření EU od loňského roku

Hlavní vyjednávač Evropské komise Klaus van der Pas očekává, že koncem roku 2001 bude Evropská unie moci uzavřít vstupní rozhovory s nejlepšími kandidáty, s nimiž jedná o rozšíření EU od loňského roku. Na bruselské konferenci zástupců regionů EU a šesti přidružených zemí včetně ČR to včera van der Pas uvedl s tím, že na vyřešení vytypovaných problémů by mělo stačit příštích 18 měsíců. Pokud budou všechny kapitoly, z nichž se jednání skládá, nastoleny na z

ákladě již schváleného plánu do června příštího roku, zůstane totiž "právě rok a půl na vyřešení problémů, které přitom vyplavou na povrch".

Pokud sama Evropská unie provede napřesrok revizi své základní smlouvy, mohl by podle van der Pase stačit přibližně rok na její ratifikaci. Předpoklad Evropské komise, že v roce 2002 bude v tomto ohledu možné učinit "zásadní rozhodnutí", je proto správný - obě strany by na ně měly být připraveny.

Kdyby tedy v tomto roce byly podepsány první smlouvy o přistoupení, skončí jejich ratifikace a schvalování v referendech podle všeho v průběhu roku 2003. Termín vstupu do EU 1. ledna 2004 vyřčený několikrát evropským komisařem Günterem Verheugenem se tak nyní jeví jako velmi pravděpodobný.

Zdroj: HN z 17. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka