OECD snížila odhad růstu v České republice

17.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Mírný ekonomický růst, ovšem také vyšší nezaměstnanost a rychlejší růst cen předpovídají České republice experti Organizace pro hospodářskou soutěž v hospodářském výhledu na příští dva roky

Mírný ekonomick

ý růst, ovšem také vyšší nezaměstnanost a rychlejší růst cen předpovídají České republice experti Organizace pro hospodářskou soutěž v hospodářském výhledu na příští dva roky. Proti předchozí zprávě však centrála OECD, klubu 29 nejbohatších zemí světa, ubrala na optimismu a snížila odhad růst pro rok 2000 z 2,4 na 1,4 procenta.

Růst přes dvě procenta nyní Česku slibuje až o rok později. Zpráva - podobně jako nedávné dokumenty Mezinárodního měnového fondu a Evropské komise - nicméně varuje, že rozměry a trvání předpovídaného růstu záleží na pokračování reforem, to znamená na dokončení privatizace bank a na další restrukturalizaci průmyslu, jež krátkodobě omezí produkci, ale zvýší v dlouhodobém horizontu produktivitu a konkurenceschopnost. I při oživení bude česká ekonomika v celosvětovém srovnání zaostávat - i nadále totiž poběží vpřed pomaleji než průměr. Výkon celého světového hospodářství se má podle OECD v příštích dvou letech zvyšovat tempem 3,5 procenta.

Oblast eura v příštím roce poroste v průměru o 2,1 procenta a v roce 2001 o 2,8 procenta. Autoři zprávy o České republice dále uvádějí, že oživení bude v tuzemsku doprovázeno růstem vývozu a investic, ovšem také poklesem reálných mezd. Pokud se nezmění rozpočtová politika, zvýší se příští rok deficit veř

ejných výdajů z letošních 5,1 na 5,4 procenta HDP a na 5,5 procenta o rok později. Aby se předešlo dalšímu prohlubování rozpočtového deficitu, bude zapotřebí zpřísnit rozpočtovou politiku v závislosti na tom, jak se potvrdí růst, uvádí zpráva. Nezaměstnanost by měla z letošních 8,9 procenta vzrůst v roce 2000 na 10,1 a v roce 2001 na 11 procent.

Zdroj: MF Dnes z 17. 11. 1999


Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU