Na sociálních dávkách bylo za půl roku vyplaceno 14,58 miliard

22.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Na dávkách státní sociální podpory bylo v České republice v prvním pololetí letošního roku přiznáno 14,58 miliardy korun, to je o 1,3 miliardy korun více než ve stejném období roku 1998. Nejvíce vzrostl objem finančních prostředků určených k výplatě dávek závislých na výši příjmu. Celkové zvýšení se přiblížilo deseti procentům, náklady na vyplacení dávek příspěvku na bydlení se zvýšily dokonce o 117 procent.

Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Český statistický úřad. Nejfrekventovanější dávkou je přídavek na dítě, na který připadlo přes dvě pětiny z celkově vyplacené částky. Stát na dětské přídavky vyplatil v prvním pololetí 6,01 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku to bylo 5,46 miliardy korun. Další poměrně vysokou částku přiznaných dávek státní sociální podpory představuje rodičovský příspěvek. Bylo na něj vynaloženo 3,8 miliardy korun, což je o 1,5 miliónu korun méně než v prvním pololetí 1998.

Od ledna do června bylo v rámci nemocenského pojištění vyplaceno 10,21 miliardy korun, což je o 348 miliónů korun více než v první polovině loňského roku. Z této částky bylo na nemocenském vyplaceno 8,28 miliardy korun. Zhruba jedna miliarda byla vyplacena jako peněžitá pomoc v mateřství. Další prostředky byly vyplaceny jako podpora při ošetřování člena rodiny a jako vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU