Kreditní karty nabízí už i KB

22.11.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Kreditní kartu Eurocard/MasterCard začal od tohoto týdne nabízet Komerční banka (KB)

Kreditní kartu Eurocard/MasterCard začal od tohoto týdne nabízet Komerční banka (KB). Dosud tento druh karet poskytovala jen Česká spořitelna. Zatímco v případě debetních karet čerpají klienti z účtu vlastní peníze, prostřednictvím kreditní karty si klien

t od banky půjčuje a úvěr včetně úroků postupně splácí. Karta je mezinárodní, takže ji lze používat i v zahraničí. Slouží jak k výběrů v bankomatech, tak k placení v obchodech.KB ji vydává pouze fyzickým osobám.

Pět úvěrových limitů

Výhodou karty je to, že pro poskytnutí úvěrů se nevyžaduje žádné další zajištění, např. nemovitostí nebo ručením další osoby. Banka však kartu každému nevydá. Žadatel musí mít v KB určitou dobu běžný účet (B-konto nebo Expreskonto 6 měsíců, A-konto tři měsíce).

Klient musí o kart

u požádat. Banka zhodnotí bonitu klienta, zejména výši jeho příjmů a jiné úvěrové závazky, a přidělí mu úvěrový limit (tedy maximální výši poskytnutého úvěru). Je pět předem stanovených limitů: 20 000, 40 000, 60 000 a 100 000 korun. Pokud klient pořádně splácí, má k dispozici stále finanční prostředky. Jejich výše závisí na tom, kolik již splatil.

Součástí smlouvy je rovněž týdenní limit pro výběr hotovosti z bankomatu. Platby v obchodech prostřednictvím karty nejsou omezeny limitem.

Úvěr musí majitel karty bance splatit do 10 měsíců. Dluh splácí z účt

u u KB pravidelnými měsíčními částkami, které činí jednu desetinu zůstatku úvěru a k tomu navíc úroky. KB si měsíční splátky strhává sama. Klient má ve smlouvě přesně uvedeno,kdy to bude, aby v ten den měl na účtě dostatek peněz. O splácení se majitel kreditní karty nemusí starat. Minimální splátka je 100 korun měsíčně. Úvěr je možné splatit i rychleji, třeba jednorázovou částkou - buď z účtu, nebo hotovosti.

Zdroj: Právo z 20. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ