Vkladní knížky se časem zruší

30.11.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Ve snaze přitvrdit boj proti praní špinavých peněz a v souladu s požadavky Evropské unie vláda včera rozhodla, že anonymní vklady v bankách se budou muset časem zrušit

Ve snaze přitvrdit boj proti praní špinavých peněz a v souladu s požadavky Evropské unie vláda včera rozhodla, že anonymní vklady v bankách se budou muset časem zrušit. Schválení novely zákona, jejímž cílem je bránit legalizaci výnosů z trestné činnosti, potvrdil mluvčí vlády Libor Rouček. Platnost změn, pokud projdou Parlamentem, se předpokládá od poloviny příštího roku. Anonymní vklady představují především vkladní knížky na doručitele. Jen v České spoři

telně jich je asi osm miliónů s vklady v celkové výši kolem 170 miliard korun. Zrušit se budou muset i další anonymní vklady, například vkladové certifikáty. K rušení anonymních vkladů by mělo docházet postupně tak, že při nejbližší návštěvě banky budou klienti identifikováni a vyzváni k převodu peněz na jiný druh vkladu.

Anonymní vkladní knížky jsou mezi odborníky považované za velmi účinný nástroj na praní špinavých peněz. V důvodové zprávě k novele zákona se například uvádí, že v letech 1993 až 1997 se v ČR celkem vypralo zhruba 180 miliard korun. Některé policejní odhady však uvádějí i vyšší částky.

Praní špinavých peněz má znesnadnit i fakt, že novela ukládá povinnost hlásit podezřelé transakce nově i kampeličkám a zprostředkovatelům hotovostních a bezhotovostních převodů. Na druhou stranu se tato povinnost nadále nepředpokládá u notářských a advokátních kanceláří, přestože policejní odborníci upozorňují, že práči peněz je často využívají jako své "distribuční kanály".

Současně se mají zvýšit sankce při neohlášeném převozu hotovosti přes hranice v částce nad 200 tisíc korun, a to až do výše převážené částky. Dosud je maximální pokuta 1 milión korun.

Zdroj: HN z 30. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ