Volný pohyb zboží ČR zvládla

02.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Česká republika bude první kandidátskou zemí, která 7

Česká republika bude první kandidátskou zemí, která 7. prosince při ministerských rozhovorech s Evropskou unií předběžně uzavře "volný pohyb zboží", jednu z těžkých a obsáhlých kapitol, jejichž projednávání tyto rozhovory utváří.

ČR, Maďarsko, Polsko a možná jedna další země uzavřou podle diplomatů v úterý také kapitolu "hospodářská a měnová unie". Nastolena bude poprvé těžká a obsáhlá oblast "ochrana životního prostředí".

Evropská komise už v říjnové výroční hodnotící zprávě poukázala na dobrý pokrok ČR v oblasti průmyslových standardů, certifikátů, pochválila její členství v normalizačních organizacích CEN a Cenelec, kde je z kandidátských zemí jediná.

V minulých dnech poskytla česká strana písemné záruky, že bude postupně odbouráno upřednostňování domácích podniků při udělování veřejných zakázek, což komisi i členské země uspokojilo.

Zavázala se také, že začátkem příštího roku vyhodnotí zevrubnou prověrku veškeré existující legislativy z hlediska její sladěnosti s evropským právem - volný pohyb zboží zahrnuje totiž obrovské množství látky týkající se výroby řady specifických druhů zboží, jeho složení, nakládání s ním a obchodování. Nejznámější jsou předpisy o automobilech a dalších vozidlech, o potravin

ách, lécích a přístrojích všeho druhu.

Delegace Ministerstva financí přivezla začátkem minulého týdne do Bruselu dodatečné informace, jimiž Evropskou komisi přesvědčila, že Česká národní banka je skutečně nezávislá. Ujistila ji také, že bude odstraněn přednostní přístup některých veřejných institucí k financování ze státní kasy. Rozptýlení těchto obav bylo podmínkou, aby komise souhlasila s návrhem "odložit stranou" kapitolu "hospodářská a měnová unie".

Uzavření jednání v této oblasti ovšem neznamená, že by EU považovala Českou republiku za připravenou k přijetí eura. Budou-li v platnosti dnešní předpisy, stane se ČR teprve po vstupu členem Evropského měnového systému a až tehdy se pustí do plnění "maastrichtských kritérií.

Zdroj: HN z 2. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU