Nafta Gbely mění dozorčí radu

03.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Včerejší, letos již šestá mimořádná valná hromada Nafty Gbely odvolala z dozorčí rady Jarmilu Répassyovou a Ladislava Sklenára

Včerejší, letos již šestá mimořádná valná hromada Nafty Gbely odvolala z dozorčí rady Jarmilu Répassyovou a Ladislava Sklenára. Informovala o tom agentura SITA. Změnou stanov také určila maximální počet členů dozorčí rady na devět osob. V dozorčí radě tak již dále nebudou žádní zástupci Slovenského plynárenského průmyslu (SPP), který je jedním z klíčových akcionářů. I přesto, že SPP měl dva kandidáty na doplnění dozorčí rady, po naléhání ze strany Fondu nár

odního majetku (FNM) je stáhl, údajně proto, že se akcionáři zatím nedohodli na obsazení těchto postů. V dozorčí radě Nafty tak zatím budou působit tři zástupci zaměstnanců a čtyři z FNM. S další valnou hromadou leze počítat hned po jmenování nového vedení fondu. Právě na příští valné hromadě se zřejmě do nejvyššího kontrolního orgánu dostanou i zástupci SPP.

Společnost Nafta Gbely byla privatizována 1. srpna 1996. Na Druhou obchodní a. s. tehdy FNM převedl balík 49,5 procenta akcií, a to za neuvěřitelných pět set miliónů korun. Tržní hodnota přitom tehdy přesahovala tři miliardy.

Po vítězství v parlamentních volbách se nová vládní garnitura v čele s premiérem Mikolášem Dzurindou zasadila o vrácení akcií Nafty Gbely státu, tedy FNM. Letos v září proto fond uzavírá s Druhou obchodní tzv. dohodu o urovnání, která zaručuje převod 45,9 procenta společnosti na stát za půl miliardy korun. Vladimír Poór jako jeden z vlastníků Druhé obchodní se smlouvou souhlasí s tím, že stát od něho odkoupí i tříčtvrtinový

podíl v dceřiné společnosti Nafta Trade.

Díky dalším transakcím se nákup v podstatě uskutečnil ve prospěch americké společnosti Cinergy, která tak kontroluje 85 procent z převedeného balíku. Na Fond národního majetku současně s převodem přešly závazky Druhé obchodní vůči Tatrabance a AG Bance, jíž ve středu centrální banka odebrala licenci.

Celá transakce však měla bouřlivou odezvu: Přišly návrhy na odvolání ministra hospodářství Ľudovíta Černáka, šéfa Slovenského plynárenského průmyslu Pavola Kinčeše a prezidenta FNM Ľudovíta Kaníka i s jeho zástupcem Ladislavem Sklenárem. Černák nakonec skutečně pod tíhou kritiky ze své funkce 19. října odstoupil. Hned den nato odvolal parlament i šéfa FNM, a stejný osud stihl i viceprezidenta fondu Sklenár. Důvod:

ztráta důvěry právě v souvislosti s navracením Nafty.

Akciová společnost Nafta Gbely do konce letošního září vykazovala před zdaněním zisk ve výši takřka 400 miliónů slovenských korun. Podnik má výnosy téměř tři miliardy a náklady zhruba 2,5 mld. Očekává se, že tržby za plyn letos budou vyšší než loni, protože už v září byly na 90 procentech loňského stavu.

Zdroj: HN z 3. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU