General Motors chce koupit podíl v japonské Subaru

03.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Světová automobilová jednička General Motors (GM) se připravuje na další tah na asijském trhu a objektem jeho zájmu je japonská automobilka Subaru

Světová automobilová jednička General Motors (GM) se připravuje na další tah na asijském trhu a objektem jeho zájmu je japonská automobilka Subaru. Japonská média uvedla, že vlastník Subaru Fuji Heavy Industries (FHI) a GM se brzy dohodnou na vlastnickém propojení Subaru s GM s tím, že by Američané mohli koupit až 25 procent tohoto předního japonského výrobce automobilů s pohonem na čtyři kola. Zástupci FHI připustili, že jednají se z

ahraničními automobilkami včetně GM o alianci, že však zatím nic dohodnuto nebylo.

Akcie Fuji Heavy však i přes nejednoznačnost sdělení firmy včera na tokijské burze vyskočily o maximálně povolený denní limit 13 procent v očekávání, že společnost brzy dohodu o alianci uzavře a v době rozsáhlé světové konsolidace automobilového průmyslu si tak zajistí přežití. "Je silná pravděpodobnost takové kapitálové aliance," řekl k tomu analytik firmy Universal Securities Hideaki Aonuma.

Spojení se Subaru by bylo podle

analytiků vhodnou součástí strategie GM na asijském trhu, který by se měl do deseti let podle prognózy GM stát druhým největším trhem světa po Severní Americe s ročním prodejem blížícím se 20 milionům vozů. GM již má podíly na japonských automobilkách Suzuki Motor a Isuzu Motors a v příštích deseti letech chce svůj podíl na asijském trhu zdvojnásobit na deset procent. Pro Fuji Heavy je nyní podle analytiků nejlepší doba na sjednání aliance, protože společnost díky unikátním čtyřkolkám Subaru a minivozům letos zaznamenává rekordní obrat a zisk. Potřeba vysokých budoucích investic do ekologických technologií a riziko vyplývající ze zaměření se na malý segment trhu přitom nedávají Fuji na výběr jinou alternativu než sjednání aliance.
Fuji Heavy již nemůže to
lik spoléhat na svého hlavního akcionáře Nissan Motor. Nad druhou největší japonskou automobilkou totiž letos získal kontrolu francouzský Renault a jím dosazený hlavní provozní ředitel Carlos Ghosn v říjnu prohlásil, že nepovažuje Fuji Heavy za součást skupiny Nissan.

Zdroj: LN z 3. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU