Sněmovna již podruhé zamítla vládní návrh státního rozpočtu

09.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Poslanecká sněmovna včera podle očekávání opětovně neschválila v prvním čtení vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2000. V pořadí již druhá předloha počítala s celkovými příjmy 588,1 miliardy korun, výdaji 630,1 miliardy korun a schodkem 42 miliardy korun.

Proti postoupení rozpočtu do druhého čtení hlasovalo 101 poslanců ze 198 přítomných. Pro hlasovalo 97 poslanců. Zamítnutí rozpočtu prosadili společnými hlasy poslanci ODS, Unie svobody a KDU-ČSL. Pro rozpočet hlasovali poslanci ČSSD a KSČM. Vláda by měla sněmovně novou verzi rozpočtu předložit do 30 dnů.

Sněmovna současně vládě doporučila, aby ve třetí verzi státního rozpočtu snížila plánovaný deficit, zřetelně vymezila finance na vstup ČR do EU, doplnila informace o konkrétních krocích, jež by vedly ke snížení růstu zákonem daných výdajů, upřesnila maximální plánované výdaje státních fondů dopravy a rozvoje a bydlení v roce 2000 a předložila konkrétní výčet akcí, které budou takto financovány.

Poslanec Unie svobody a bývalý ministr financí Ivan Pilip prosadil usnesení, podle kterého by současně se třetí verzí rozpočtu měla vláda předložit samostatný návrh struktury veřejných rozpočtů. Vláda by měla sněmovně rovněž předložit harmonogram privatizace strategických podniků.

Poslanci dnes odmítli předložený rozpočet zejména proto, že vláda nerespektovala jejich doporučení a státní finance předložila pouze v kompromisním provedení. Místopředseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek však prosadil, že kabinet by se měl souborem doporučení řídit i při sestavování již třetí verze státních financí.

Poslanci vládě při říjnovém jednání o rozpočtu mimo jiné doporučili, aby do nově připravovaného zákona nezahrnovala příjmy Fondu národní majetku (FNM), ale naopak do bilance započítala očekávanou zhruba dvacetimiliardovou ztrátu Konsolidační banky. Právě zahrnutí této ztráty bylo předmětem dnešních bouřlivých poslaneckých polemik.

Předseda vlády Miloš Zeman poslance informoval, že pokud sněmovna rozpočet zamítne, tak vláda do nového návrhu státních financí dvacetimiliardovou ztrátu Konsolidační banky zahrne. Zeman však tento krok označil za "absurdní ekonomický požadavek". Zahrnutí ztráty banky přislíbil i ministr financí Pavel Mertlík.

Pokud se sněmovna nesejde v mimořádném termínu, budou poslanci o třetí verzi rozpočtu jednat až v lednu příštího roku. Hospodaření země se tak ocitne v nejdelším polistopadovém rozpočtovém provizoriu. Rozpočtovým provizoriem je nazýván stav, kdy se hospodaření země řídí neschválených návrhem státního rozpočtu.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU