Nový zákon umožní, aby klesly ceny jídla a pití v restauracích

09.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Zhruba deset tisíc restaurací a hotelových zařízení může od dubna snížit ceny

Zhruba deset tisíc restaurací a hotelových zařízení může od dubna snížit ceny. Poslanci totiž v úterý na návrh vlády schválili nižší daň z přidané hodnoty (DPH) pro restaurační služby mění se z dvaadvaceti na pět procent. Pokud návrh schválí i Senát, může téměř třetina restaurací v České republice, jejichž majitelé jsou plátci DPH, až o sedmnáct procent snížit ceny nebo investovat více peněz do vybavení a komfortu svých podniků.

Jestli majitelé restaurací ce

ny opravdu sníží, nebo je nechají na stejné úrovni a jenom zvýší vlastní zisky, poznají zákazníci až v dubnu. Už dnes spousta hospodských slibuje, že zlevní alespoň jídlo. "Já osobně plátcem DPH jsem a rozhodně se budu snažit jít s cenou jídel blíž k lidem," slibuje prezident Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu Sylvio Spohr. Pokud by stejně uvažovali všichni majitelé restaurací a snížili ceny jídel o plných 17 procen.t, pak by minutka, za kterou dnes zákazník zaplatí 90 korun, zlevnila o 15,30 Kč, biftek za dvě stovky by stál o 34 korun méně. Ceny alkoholu, především piva, by se podle většiny hostinských ale příliš měnit neměly. "Trvalo to osm let, ale stejně je to bezvadné," říká vedoucí restaurace Stará Praha Jiří Manhart. Zákazník na nových daňových předpisech jenom vydělá:

"Z každé stokoruny jsme sedmnáct korun odváděli státu, což se v cenách výrazně projevilo." "Teď jde o to, zda nám nezvýší ceny dodavatelé," obává se pracovník hostince v Bílovicích nedaleko Brna Roman Parfus a odhaduje, že ceny půjdou dolů asi o deset procent. "Také cena alkoholu u nás klesne, ovšem kromě piva, jehož dodávky pivovary neustále zdražují," soudí Parfus. Snížení DPH pro restaurační služby je už druhou příznivou zprávou, které se drobní podnikatelé dočkali

za vlády sociální demokracie: tou první bylo zrychlení odpisů majetku k podnikání.

Zdroj: LN z 9. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU