Příspěvek na živobytí

13.03.2007 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Nový zákon o pomoci v hmotné nouzi upravuje poskytování pomoci k zajištění základních životních podmínek fyzickým osobám, které se nacházejí v hmotné nouzi. V hmotné nouzi je osoba, která má problémy se zabezpečením základní obživy, bydlení nebo také pokud ji postihne vážná mimořádná událost například živelní pohroma.

Téma týdne: Pomoc od státu v novém

Dnem 1. ledna 2007 nabyl účinnosti zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, a došlo tak k řadě změn v původní oblasti „dávek sociální péče“. Zákon o pomoci v hmotné nouzi zrušil ke stejnému datu zákon o sociální potřebnosti, podle kterého byly poskytovány některé dávky sociální péče.


Hmotná nouze a kdo je v hmotné nouzi?

Zákon o pomoci v hmotné nouzi stanovuje situace spojené s nedostatečným zabezpečením základní obživy, bydlení a mimořádnými událostmi, tyto situace nazývá hmotnou nouzí. Jde o situace, kdy osoba (společně posuzované osoby) nemá dostatečné příjmy a její celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb. Současně si tyto příjmy nemůže z objektivních důvodů zvýšit. Zákon o pomoci v hmotné nouzi zároveň napomáhá řešení některých nárazových životních situací, které nelze vyřešit jinak, než okamžitou pomocí. Každá osoba má nárok na sociální poradenství vedoucí nejenom k řešení její situace hmotné nouze, ale i k předcházení jejího vzniku.

 

Příspěvek na živobytí

Dle zákona o pomoci v hmotné nouzi do okruhu společně posuzovaných osob nepatří osoba, která nastoupila výkon trestu odnětí svobody nebo byla vzata do vazby a tato skutečnost trvala celý měsíc, osoba, která je umístěna k celoročnímu pobytu v ústavu sociální péče nebo obdobném zařízení apod.
Příspěvek na živobytí je základní dávka pomoci v hmotné nouzi, která řeší nedostatečný příjem osoby, případně společně posuzovaných osob. Okruh společně posuzovaných osob je dán zákonem o životním a existenčním minimu. V praxi dochází k různým situacím, které jsou zcela individuálního charakteru, a proto má orgán pomoci v hmotné nouzi (tj. např. pověřené obecní úřady, obecní úřady obcí s rozšířenou působností) možnost z okruhu společně posuzovaných osob některou osobu vyloučit.

Nárok na příspěvek na živobytí má osoba v hmotné nouzi, jestliže její příjem a příjem společně posuzovaných osob nedosahuje částky živobytí posuzovaných osob. Nárok na výplatu příspěvku nevznikne v kalendářním měsíci, pokud příjem osoby nebo společně posuzovaných osob za 3 předcházející kalendářní  měsíce byl vyšší než trojnásobek životního minima společně posuzovaných osob.


Stanovení částky živobytí

Živobytí osoby nebo společně posuzovaných osob je stanoveno s ohledem na příjem, možnost jeho zvýšení, majetkové poměry a další okolnosti. Po zhodnocení některých skutečností, může dojít ke zvýšení příspěvku na živobytí například v těchto případech:

  • nákladné dietní stravování – částka živobytí se zvyšuje o částku, potřebnou na dietu dle předpisu
  • délka setrvání ve stavu hmotné nouze –  částka se zvyšuje o 600 Kč po roce na úřadu práce a po roce současného pobírání příspěvku na živobytí
  • aktivní hledání práce – částka se zvyšuje o 300 Kč, pokud osoba prokáže, že má zvýšené náklady spojené s hledáním práce např. doprava, telefon, korespondence

Částka živobytí se odvíjí od výše existenčního a životního minima a stanoví se individuálně pro každou osobu na základě zhodnocení její snahy, možností a potřeb.
Pokud má osoba snahu si zlepšit svůj příjem, jak již z pohledu zvýšení si příjmu vlastní prací, využitím majetku či uplatnění nároků a pohledávek, tak se jí může zvýšit částka živobytí, pokud jí ji orgán pomoci v hmotné nouzi z tohoto titulu uzná.


Výše příspěvku

Výše příspěvku na živobytí se stanoví jako rozdíl mezi živobytím osoby nebo společně posuzovaných osob a příjmem osoby nebo společně posuzovaných osob, který je snížený o přiměřené náklady na bydlení.

Dalšími dávkami pomoci v hmotné nouzi jsou doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc, o kterých si můžete přečíst v následujících dnech.

Zdroj informací:
www.mpsv.cz

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA