Sociální dávky v podobě kupónů

23.03.2007 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Problém zneužívání sociálních dávek je znám. Proto některé pražské městské části zavádějí  kupónový systém plnění sociálních dávek vůči těm, kdo je zneužívají. Ministerstvo práce a sociálních věcí tuto iniciativu vítá a chce v rámci  připravované reformy v sociální oblasti uplatnit tento systém plošně v celé České republice.

V souvislosti se změnou  životního minima a zavedením existenčního minima došlo od nového roku k úpravám dávek státní sociální podpory a také ke změně systému dávek sociální péče. Nově tuto oblast řeší zákon o pomoci v hmotné nozi, který v sobě zahrnuje tři základní dávky:

  • příspěvek za živobytí
  • doplatek na bydlení
  • mimořádná okamžitá pomoc.
     

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zamezit zneužívání sociálních dávek u osob, a proto zvažuje změnu systému  jejích vyplácení. V tiskové zprávě dále uvádí: „Peníze, které mají sloužit na podporu rodin k překlenutí nepříznivých životních situací, část lidí využívá neoprávněným způsobem. Pobírá sociální dávky a v řadě případů získává nelegální vedlejší příjem prací na černo.“ Dalším problémem je, že část lidí nevyužívá tyto prostředky pro zajištění potravin a dalšího zboží, které jsou nezbytné  pro zabezpečení základních životních potřeb osob v hmotné nouzi. „Tím poškozují nejen stát, ale na nezodpovědné chování některých rodičů  doplácejí jejich nejbližší, hlavně děti,“ říká se dále v tiskové zprávě.

Hmotnou nouzí zákon o pomoci v hmotné nouzi stanoví situace spojené s nedostatečným zabezpečením základní obživy, bydlení a mimořádnými událostmi.

Zamezit zneužívání se snaží některé pražské městské části, které již mají s určitými formami vyplácení dávek v podobě poukázek bohaté zkušenosti. V současné době pobírá dávky v této formě několik tisíc klientů. K těmto krokům pracovníci úřadů přistupují hlavně u problematických rodin. Stává se, že příspěvky vyplacené v podobě peněz na zabezpečení základních potřeb jako jsou potraviny, rodiče využijí na alkohol nebo cigarety, a potom strádají hlavně jejich děti.

Ministerstvo vítá tyto projekty i v ostatních regionech. Předpokládá, že informace a zkušenosti i z dalších projektů pomohou ministerstvu při realizaci tohoto systému v celé republice. V současné době vykonávají sociální  agendu z části úřady práce, z části obecní  úřady a také Česká správa sociálního zabezpečení. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas k tomu říká: “My chceme tuto roztříštěnost zlikvidovat a vytvořit specializovanou státní správu, kde se sjednotí a propojí celá sociální agenda. Potom bude plošně uplatněn kupónový systém plnění sociálních dávek vůči těm, kdo dávky zneužívají.“


Spolupracovat se vyplatí

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce změnit motivaci lidí čerpat sociální dávky. Sociální systém musí být podle něj nastaven tak, aby se vyplácel aktivní přístup. Nový systém předpokládá, že kdo nepracuje, ten si hledá zaměstnání, chodí do kurzu, rekvalifikuje se nebo dělá veřejně prospěšné práce. V opačném případě, pokud se klient bude těmto aktivitám opakovaně a soustavně vyhýbat, tzn. že klient nebude spolupracovat, a nebude se snažit řešit svou situaci vlastními silami, přijde o finanční výplatu sociálních dávek, včetně dávek státní sociální podpory. Klient potom obdrží kupóny na konkrétní zboží a existenční minimum mu bude zajištěno věcným plněním. Navrhovaný systém předpokládá, že k těmto krokům by úřady přistoupily až na základě dobré znalosti klienta, tj. měl by se klást větší důraz na terénní sociální práci pracovníků úřadů a doba tzv. „nespolupráce“ klienta, by měla být shodná  s dobou  pobírání podpory v nezaměstnanosti.


Zneužívání mají pomoci nejen kupóny

Moderní technologie by měly pomoci i v boji proti zneužívání dávek. I když kupóny či šeky již značně znepříjemňují zneužití takto vyplácených dávek, přesto i zde zůstává slabé místo. Kupóny mohou klienti proměnit za peníze a tím vlastně obejít snahu úřadů, aby peníze využili na zajištění svých základních potřeb, např. potravin. Pomoci by v budoucnosti mohly právě nové technologie a to třeba čipové karty. Pokud by poživatel dávky, především příspěvku na živobytí, využil tuto kartu k nákupu, zaznamenalo by se na ní, co nakoupil.


Průměrná částka dávky státní sociální podpory

Ze statistické ročenky z oblasti práce a sociálních věcí za rok 2005 uveřejněné na stránkách MPSV vyplývá, že v roce 2005 bylo vyplceno 32.612.443 dávek státní sociální podpory (a to včetně přeplatků, doplatků a vratek), přičemž průměrná výše jedné vyplacenné dávky byla 1.010 Kč. Přes 72% z celkově vyplacené částky na všechny dávky státní sociální podpory získali rodiče pobírající přídavek na dítě a rodičovský příspěvek.

 

Zdroj: MPSV

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA