Coface loni vykázal nejvyšší růst za posledních deset let. Konsolidovaný obrat se zvýšil o více než deset procent.

28.03.2007 | , Coface Czech
Tiskové zprávy


Společnost Coface loni zaznamenala nejdynamičtější růst za posledních deset let – její konsolidovaný obrat se oproti roku 2005 zvýšil o 10,2 procenta na 1,343 miliardy eur. K tomuto výsledku přispěly všechny čtyři hlavní produktové linie, nejvyšší tempo růstu přitom vykázalo úvěrové pojištění a factoring.

Klíčový pro nárůst obratu byl rovněž rozvoj obchodu na nových trzích po celém světě. Celkový čistý zisk Coface loni dosáhl 115 milionů eur.
V oblasti úvěrového pojištění se obrat zvýšil o 9,9 procenta na 1,069 miliardy eur; růst tak byl dvakrát rychlejší než rok předtím. Dobré výsledky vykázal Coface jak u pojištění vývozních úvěrů, tak u pojištění domácích úvěrů a oživení zaznamenal po dvou letech i trh garančních pojistek. Úvěrové pojištění začal Coface loni nabízet v pěti dalších zemích.
Na trhu obchodních informací těžil Coface z akvizice společnosti BDI (nyní BDI Coface), která je jedničkou ve svém oboru v Izraeli. Celkový obrat této produktové linie tak loni stoupl o 8,7 procenta na 125 milionů eur. Počet zemí, ve kterých mohou klienti požádat Coface o informace o svých obchodních partnerech, se loni zvýšil o třináct.
Dynamický růst vykázalo rovněž řízení pohledávek, kde se o obrat vyhoupl o 16,2 procenta na 36 milionů eur. Velký podíl na tom měla akvizice americké společnosti Newton & Associates Company, ale také pronikání na nové trhy – řízení pohledávek loni Coface začal nabízet v 12 dalších zemích.
Vůbec nejrychleji se loni rozvíjela oblast financování pohledávek (factoring): obrat se meziročně zvýšil o 40 procent na 54 milionů eur. Značnou zásluhu na tom měl stabilní růst na německém trhu (téměř o 30 procent) a nasazení produktu v dalších zemích, především ve Velké Británii a Itálii. Celkový objem pohledávek, které byly financovány prostřednictvím factoringu, se zvýšil o 68 procent na 16,4 miliardy eur.

V České republice nabízí Coface své služby prostřednictvím společnosti Coface Czech Credit Management Services, která se zaměřuje na poskytování obchodních informací a řízení pohledávek z obchodního styku. V loňském roce se obrat Coface Czech zvýšil z 42,7 na 43,6 milion korun. Celkově již nyní Coface působí v 60 zemích světa, hlavní podíl na jeho konsolidovaném obratu přitom mají obchody na třech tradičních trzích – ve Francii, Německu a v Rakousku. V důsledku rozvoje obchodů v dalších zemích ovšem podíl těchto tří zavedených trhů postupně klesá – loni se snížil z 63,6 na 60,5 procenta.
Pro rok 2007 Coface očekává, že  dojde k mírnému zpomalení světové ekonomiky, a to zejména v důsledku ochabnutí domácího trhu v USA, což by se mělo promítnout do snížení tempa růstu amerického HDP na 2,6 procenta. Také v zemích eurozóny předpokládá Coface pro letošek zvolnění tempa růstu ze 3 na 2,5 %, a to hlavně kvůli nižší exportní výkonnosti Německa v porovnání s předchozím úspěšným obdobím. Z tohoto pohledu Coface odhaduje, že konsolidovaný obrat společnosti letos poroste poněkud pomaleji než loni, hlavním motorem růstu bude přitom faktoring a rozvoj obchodu na nových trzích. Coface nedávno získal společnost Kompass France včetně její pobočky ve Španělsku a také společnost Kompass Belgium. Obě tyto společnosti budou konsolidovány od 1. dubna letošního roku, což by samo o sobě mělo přinést zvýšení obratu o dva procentní body.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy