Jak si zajistit návratnost zahraničních investic

20.04.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rozhodli jste se investovat či začít podnikat v některé ze zahraničních zemí a přemýšlíte, jak při volbě státu snížit riziko, že o své investované peníze přijdete? Pak se při výběru zaměřte pouze na bezpečné země s výborným ratingem.

Téma týdne: Jak si stojí Česko ve světě 

Prostřednictvím ratingu je možné hodnotit mnoho věcí. Ve finančním světě se však rating nejčastěji používá pro hodnocení bonity vybraných zemí se zaměřením na posouzení důvěryhodnosti. Například pro zahraničního investora, který zvažuje investici do některého z okolních států, znamená důvěryhodnost země jistotu návratnosti vložené investice. A které organizace rating zemí hodnotí?


Kdo rating stanovuje

Při výběru země vhodné pro zahraniční investice či pro podnikatelskou činnost podnikatelé již nemusí strávit čas vyhledáváním potřebných informací. Stačí si vybrat některou z nejuznávanějších ratingových agentur a podívat se do jejího žebříčku ratingu zemí. Mezi nejznámější ratingové agentury v současné době patří především Standard & Poor´s, Moody´s, Fitch-IBCA či Duff&Phelps.


Metodologie hodnocení

Rating se dá definovat jako standardní mezinárodní nástroj hodnocení bonity jednotlivých zemí s cílem posoudit jejich důvěryhodnost. Jinými slovy rating vypovídá o stupni rizikovosti podnikání zahraničních firem v hodnocené zemi a zároveň o vyčíslení pravděpodobnosti, že hodnocená země dostojí svým závazkům.

Při hodnocení ratingu vychází metodologie především z pohledu do budoucnosti. Pokud je hodnocen stát, tak se rating zaměřuje na dva okruhy. Prvním je politické riziko, které odráží ochotu splatit dluh. Druhým okruhem je ekonomické riziko, odrážející schopnost splatit dluh. V průběhu sestavování ratingu agentura postupně spolupracuje se všemi klíčovými institucemi hodnoceného státu, kterými jsou centrální banka, ministerstva, vládní agentury či odbory). Následně ratingová agentura na základě získaných dat udělí státu příslušnou známku, která odpovídá rizikovosti hodnocené země. Nejvyspělejší země, které investorům nabízí stabilně rostoucí ekonomiku s nízkou inflací a nezaměstnaností, s kvalitní infrastrukturou a se vzdělaným obyvatelstvem, jsou na stupnici ratingu ohodnoceny nejvyšším stupněm "A". Na druhé straně stupnice jsou umístěny země s vysokým zadlužením a celkovou platební neschopností, kde má ekonomika velmi vážné problémy. 

 

Tabulka: Hodnocení jednotlivých zemí agenturami Moody´s, Standard & Poor´s a Fitch-IBCA/>

MOODY´S STANDARD & POOR´S Fitch-IBCA
Investiční stupně
Aaa Francie, Německo, Nizozemsko, Rakousko, USA, Švýcarsko, Finsko, Norsko, Dánsko, Irsko, Spojené království, Švédsko, Španělsko, N. Zéland, Island, Kanada, Singapur, Austrálie, Japonsko, Lucembursko AAA Francie, Německo, Nizozemsko, Norsko, Rakousko, Švýcarsko, USA, Singapur, Dánsko, Finsko, Irsko, Spojené království, Kanada, Austrálie, Švédsko, Španělsko, Lucembursko Rakousko, Finsko, Francie, Německo, Nizozemsko, Norsko, USA, Švýcarsko, Spojené království, Irsko, Singapur, Dánsko, Španělsko, Švédsko, Kanada, Lucembursko
Aa1 Belgie AA+ Belgie, Nový Zéland Austrálie, Nový Zéland, Belgie
Aa2 Portugalsko, Itálie, Slovinsko AA Hongkong, Slovinsko Portugalsko, Japonsko, Slovinsko
Aa3 Tchaj-wan, Hongkong, Kuvajt AA- Japonsko, Tchaj-wan, Portugalsko Island, Hongkong, Kuvajt, Itálie
A1 Česká republika, Řecko, Estonsko, Slovensko A+ Kuvajt, S. Arábie, Itálie, Island Kypr, Tchaj-wan, Korea, S.Arábie
A2 Kypr, Izrael, Lotyšsko Polsko, Čína, Chile, Maďarsko, Litva, S. Arábie A Kypr, Malta, Chile, Estonsko, Korea, Řecko, Litva, Slovensko, Čína Čína, Řecko, Malta, Estonsko, Česká republika, Chile, Slovensko, Litva
A3 Korea, Malta, Malajsie A- Česká republika, Izrael, Malajsie, Lotyšsko Izrael, Lotyšsko, Malajsie, Polsko
Baa1 J. Afrika, Mexiko BBB+ Polsko, J. Afrika, Maďarsko, Bulharsko, Rusko J. Afrika, Maďarsko, Rusko
Baa2 Rusko, Kazachstán BBB Chorvatsko, Mexiko Bulharsko, Kazachstán, Mexiko, Rumunsko
Baa3 Chorvatsko, Indie, Bulharsko, Rumunsko BBB- Rumunsko, Kazachstán Chorvatsko, Indie
Spekulativní stupně
Ba1 Egypt BB+ Egypt, Indie, Makedonie Egypt, Makedonie
Ba2 Brazílie BB Černá hora, Brazílie, Vietnam Brazílie
Ba3 Vietnam, Turecko BB- Turecko, Srbsko, Ukrajina, Indonésie Vietnam, Indonésie, Srbsko, Turecko, Ukrajina
B1 Ukrajina, Mongolsko, Indonésie, Pákistán B+ Pákistán Mongolsko, Argentina Mongolsko
B2 Turkmenistán, Indonésie, Bosna a Hercegovina B    
B3 Argentina B -   Moldávie
Caa1 Kuba, Moldávie CCC+    
Caa2   CCC    
Caa3   CCC-    
Ca   SD    

Zdroj: ČNB

  

Jak si Česko stojí ve světěEkonomické ukazatele dokáží prozradit mnoho o dané zemi. Zajímá vás, jak se v posledních letech vyvíjí nezaměstnanost, inflace, HDP a produktivita práce v České republice a ve světě? Nenechte se tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU