O osudech zemědělců rozhoduje počasí

23.04.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jedním z důležitých faktorů, které významně ovlivňují finance, je také počasí. Když je příznivé, pak zemědělcům dobře rostou plodiny a ceny komodit klesají. Když je však počasí nepříznivé, zemědělci pláčou a ceny komodit začnou okamžitě stoupat do závratných výšek.

Téma týdne: Co všechno ovlivňuje finance?

 
Mezi faktory, které ovlivňující finance nejvýznamněji, patří především ekonomické či politické krize, globalizace, moderní technologie či terorismus. Neméně důležitým faktorem je však také počasí, které například u zemědělců ovlivňuje jak objem úrody, tak i kvalitu zemědělských plodin. V dnešním fintriku jsme se tedy zaměřili na oblasti, ve kterých počasí ovlivňuje finance nejmarkantněji.

 
Pojištění
 
V rámci zajištění finanční ochrany proti počasí je možné se u některé z pojišťoven pojistit proti živelným událostem. Jedná se především o pojištění proti povodni, záplavám, blesku či pádu stromu. Cena pojištění je však závislá především na umístění bydliště pojistitele. Pokud například přijde do pojišťovny osoba, která bydlí v povodňové oblasti, pak bude cena pojištění proti povodním oproti osobě bydlící mimo povodňovou oblast podstatně vyšší. V některých případech je dokonce možné, že vás pojišťovna pojistit odmítne. Pokud je například osoba bydlící u letiště pojištěna proti pádu letadla a v průběhu deseti let na dům spadne čtyřikrát letadlo, pak již osobu pojišťovna proti pádu letadla nepojistí. Jako důvod pojišťovny uvádí, že pojištění je určeno pouze pro nahodilou nepředvídatelnou událost a ne pro opakovaný jev.

 
Komodity
 
Mezi základní komodity patří obilniny a olejniny (kukuřice, pšenice, oves, rýže, sojové boby, sojový šrot či sojový olej), energie (ropa, benzin, topný olej či zemní plyn), průmysl (bavlna či dřevo), kovy (zlato, stříbro, platina, měď či paladium), potraviny (káva, cukr, kakao, zmražený pomerančový koncentrát či mléko) či hospodářské zvířectvo (hovězí dobytek na výkrm, hovězí dobytek na porážku, vepřové či mražené vepřové boky).Kromě ekonomických či politických rizik ovlivňuje komoditní trhy také počasí. Například ve Spojených státech jsou prostřednictvím krátkodobých předpovědí počasí ovlivňovány ceny ropy. Při velmi teplém počasí se snižuje spotřeba a dovoz ropy a zemního plynu. Tím se postupně začíná snižovat jak cena ropy a zemního plynu, tak následně i cena pohonných hmot. V opačném případě, kdy se očekává příchod znatelně chladnějšího počasí, se spotřeba energií (ropy či zemního plynu) naopak zvyšuje a tím se následně zvyšuje například cena ropy a ropných produktů.

 
Zemědělské plodiny
 
Nepříznivé počasí (suché či deštivé) ovlivňuje nejmarkantněji především ceny většiny zemědělských komodit, u kterých snižuje jak objem úrody, tak i kvalitu plodin. Například deštivé počasí v průběhu sklizně pšenice způsobí klíčení zrn v obilných klasech. Tím je nejen násilně přerušena sklizeň, ale také již znemožněno sklízet deštěm naklíčenou pšenici kombajnem (sklízecí mlátičkou). Při pěstování brambor se zemědělci bojí naopak suchého počasí, které se projeví razantním snížením úrody při sklizni. Při neúrodě se však prodejní ceny dané zemědělské plodiny většinou razantně zvýší a umožní tak zemědělcům nahradit si alespoň část neúrodou ušlého zisku.



Co všechno ovlivňuje financeExistuje mnoho faktorů, které ovlivňují finance. Mezi nejznámější patří počasí, nepokoje či terorismus, internacionalizace a globalizace, moderní technologie, internet či rostoucí ekonomiky. Pokud vás tato problematika zajímá, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU