Spotřebitelé: Komise vydává výroční zprávu za rok 2006 o nebezpečných spotřebních výrobcích

20.04.2007 | , Evropská komise
Tiskové zprávy


Lepší spolupráce mezi celními orgány v rámci celé Evropské unie vedla k vyššímu počtu nebezpečných spotřebních výrobků, které byly minulý rok odstraněny z trhu EU – od plyšových medvídků přes fény na vlasy, čistící spreje, mini motorky, zapalovače až po lyžařská vázání.

Z výroční zprávy systému RAPEX o nebezpečných spotřebních výrobcích zveřejněné dnes Evropskou komisí vyplývá, že nejčastěji oznamovanými výrobky se namísto elektrospotřebičů staly hračky. Za zemi původu byla v téměř polovině všech oznámených případů označena Čína (440 oznámení, 48 %). Celkově byla prostřednictvím systému RAPEX minulý rok nahlášena omezující opatření týkající se 924 nebezpečných výrobků, což v porovnání s 701 výrobky v roce 2005 představuje 32% nárůst. Prostřednictvím systému RAPEX, což je systém pro rychlou výměnu informací v případě nepotravinářského spotřebního zboží, informují vnitrostátní orgány Komisi o výrobcích (s výjimkou potravin, farmaceutických přípravků a zdravotnických prostředků), které představují riziko pro zdraví a bezpečnost spotřebitelů. Tato informace se velmi rychle dostane ke všem ostatním kontrolním orgánům v 30 evropských zemích a nebezpečné výrobky jsou v zápětí staženy z trhu nebo se jejich prodej omezí. Komise vyzývá všechny členské státy EU, aby se aktivněji účastnily systému, a požaduje, aby celní orgány a vnitrostátní orgány odpovědné za vnitrostátní kontrolu trhu spojily své úsilí a spolupracovaly s třetími zeměmi v zájmu dalšího zvýšení účinnosti systému.

Tento systém pro rychlou výměnu informací lze pokládat za mocného dozorce a vynikající příklad evropské přidané hodnoty,“ uvedla evropská komisařka pro záležitosti spotřebitelů, Meglena Kunevová. „Neustálé zvyšování počtu oznámených opatření je dobrým znamením. Ukazuje nám, že jsme v Evropě čím dál tím ostražitější. Z dnešní výroční zprávy vyplývá, že systém v roce 2006 fungoval lépe, než kdykoliv předtím. Mým úkolem je zajistit, aby se systém vyvíjel a dosáhl plného potenciálu.


32% nárůst oznámených případů

Počet oznámených případů za posledních pár let prudce vzrostl. Počet oznámených případů týkajících se výrobků představujících závažné riziko pro spotřebitele se dva roky po zavedení revidovaných předpisů týkajících se bezpečnosti nepotravinářského spotřebního zboží v Evropě víc než zdvojnásobil – z 388 v roce 2004 na 924 v roce 2006. V roce 2006 byl v porovnaní s rokem 2005 zaznamenán 32% nárůst v oznamování případů představujících závažné riziko. 40 % veškerých oznámení se týkají dobrovolných opatření přijatých podniky, což představuje výrazný roční nárůst. To je jasný důkaz, že u evropských hospodářských subjektů roste povědomí o bezpečnosti výrobků.
 
Za 60 % veškerých oznámení je zodpovědných pět zemí:

  • Německo (144 oznámení, 16 %),
  • Maďarsko (140 oznámení, 15 %),
  • Řecko (98 oznámení, 11 %),
  • Spojené království (92 oznámení, 10 %),
  • Španělsko (79 oznámení, 9 %).

 
Z hodnocení fungování systému v roce 2006 vyplývá, že distribuce oznámení a reakcí týkajících se výrobků představujících závažné riziko je mezi členskými státy nerovnoměrná. Pro některé členské státy to znamená, že je nutné, aby zvýšily svou účast v systému RAPEX.


Hračky a elektrospotřebiče jsou na vrcholu seznamu

Mezi nejčastěji oznamované výrobky patří:

  • hračky (221 oznámení, 24 %),
  • elektrospotřebiče (174 oznámení, 19 %),
  • motorová vozidla (126 oznámení, 14 %),
  • svítidla (98 oznámení, 11 %),
  • kosmetika (48 oznámení, 5 %).

 
Hračky, elektrospotřebiče a motorová vozidla spolu tvořily v roce 2006 víc než polovinu oznámení. Toto se oproti předcházejícímu roku nezměnilo. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že nejčastěji oznamovanou kategorií výrobků se poprvé namísto elektrospotřebičů staly hračky.


Nejčastější rizika

Pět hlavních rizikových kategorií:

  • úrazy (274 oznámení, 25 %),
  • zásah elektrickým proudem (270 oznámení, 24 %),
  • riziko požáru / popálení (194 oznámení, 18 %),
  • udušení (157 oznámení, 14 %),
  • chemické riziko (95 oznámení, 9 %).


Nejčastější země původu

Za zemi původu byla v téměř polovině všech oznámených případů označena Čínská lidová republika (440 oznámení, 48 %). V reakci na tuto skutečnost Komise zvýšila spolupráci s Čínou v oblasti bezpečnosti výrobků. Vzhledem k tomu, že se Čína velmi rychle stala jedním z největších vývozců spotřebních výrobků do Evropy, Komise v rámci zvýšení bezpečnosti dovážených výrobků podepsala v roce 2006 memorandum o porozumění a plán pro bezpečnější hračky.


Úplné znění zprávy RAPEX pro rok 2006 lze nalézt v angličtině, francouzštině a němčině na adrese:
http://ec.europa.eu/rapex

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy