Tisíce bankovních úředníků přijdou brzy o místo

16.03.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Ještě před třemi lety pracovalo v českých bankách přes šedesát tisíc lidí

Ještě před třemi lety pracovalo v českých bankách přes šedesát tisíc lidí. Letos už je to o deset tisíc méně. A to ještě není konec. Bankovní úředníci, nejlépe placení čeští zaměstnanci, se musejí připravit na další propouštění. Důvod? Noví zahraniční majitelé velkých českých bank, si už spočítali, že v jejich ústavech zkrátka pracuje příliš mnoho lidi. Své zeštíhlení tak již oznámily obě největší české banky:

Komerční banka (KB), kterou privatizace teprve čeká, a Česká spořitelna (ČS). Ta už plány nového rakouského vlastníka naplno pocítila. Pro letošek spořitelna plánuje propustit dalších tisíc lidí. Ještě před čtyřmi lety tu přitom pracovalo 19 460 zaměstnanců, dnes už jich je o čtyři tisíce méně. Komerč

ní banka prozatím sníží počet bankovních úředníků o stovky. I v Československé obchod- ní bance přijde podle tiskového mluvčího Jana Stolára o práci zhruba dvě stě zaměstnanců.

Českým bankéřům chybí výkonnost

Pro bankovního úředníka je věta "Tady jste skončil" mimořádně nepříjemnou zprávou. Už proto, že průměrný plat v této sféře dosáhl loni 23 tisíc korun a v českém hospodářství je bezkonkurenčně nejvyšší. Ekonomové ovšem předpokládají, že nastartovaný trend bude pokračovat i v dalších letech: konkurenč

ní boj přinutí banky snižovat náklady, a hlavní vlna propouštění tak úředníky teprve čeká. V porovnání se svými zahraničními kolegy jsou totiž stále málo výkonní. "Jeden zaměstnanec evropské banky obhospodařuje osmkrát až desetkrát více majetku," porovnává produktivitu analytik Jan Sůsa z Baader Securities.

Zdroj: LN z 16. 3. 2000



Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU