Než vyrazíte do světa

31.05.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Kdo by se netěšil na dovolenou strávenou v zahraničí? Ovšem dříve než odjedete, nezapomeňte na pár maličkostí, které se vám mohou vyplatit, zvláště pokud byste se dostali na dovolené do problémů.

Téma týdne: Letní dovolená se blíží

Od dovolené si každý slibuje spoustu krásných zážitků, odpočinek a pokojně strávené chvíle s těmi nejbližšími. Ovšem pokud podceníte některé maličkosti ještě před dovolenou, může se pro vás dovolená, na místo krásně prožitého týdne či dvou, stát noční můrou.


Cestovní pojištění


Snad již většina cestovatelů ještě dříve než odjede do zahraničí si uzavře cestovní pojištění. Čeští občané sice mají při pobytu v jiném členském státu Evropské unie nárok na nutnou a neodkladnou zdravotní péči na účet své zdravotní pojišťovny, ale tímto základním pojištěním nejsou finančně kryty, všechny služby, které získá klient pokud si uzavře cestovní pojištění. Hrazena například není repatriace, tj. návrat zpět do vlasti nebo asistenční služby. Lze tedy doporučit uzavření cestovního pojištění i v případě cestování v rámci EU.
Cestovní pojištění má vyloučit nebo spíše omezit riziko negativních dopadů v případě neočekávaných událostí. Jeho uzavřením klient získá ochranu před finančními problémy, které mohou nastat v zahraničí. U cestovního pojištění lze většinou sjednat úrazové připojištění, připojištění zavazadel, připojištění odpovědnosti nebo připojištění storna cesty. Základem cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh, z něhož jsou hrazeny nezbytné náklady spojené s léčbou  a ošetření. Pojištění léčebných výloh zpravidla kryje nutnou a neodkladnou léčbu náhlých onemocnění, náhlých poruch zdraví nebo úrazů, jednoduché ošetření zubů či repatriaci pojištěného. Další nezanedbatelnou součástí pojištění léčebných výloh bývá asistenční služba, která poskytuje nepřetržitou pomoc, ocitnete-li se v nouzové situaci. Mimo pojištění léčebných výloh lze sjednat též řadu připojištění a to buď jednotlivě k pojištění léčebných výloh nebo jako balíček.

I když před cestou není času nazbyt, věnujte svůj čas tomu abyste se pojistili, vždyť pojištěni již lze sjednat i přes internet a vydané peníze se v případě problémů určitě vrátí.


Očkování snižuje riziko


Pokud se chystáte do exotičtějších zemích a v některých případech i při cestách po Evropě se doporučuje očkování. Mezi nejčastější choroby, pro které se doporučuje očkování, patří žlutá zimnice, hepatitida A a B, malárie, břišní tyfus, cholera nebo tetanus. Turista by měl příslušné pracoviště kontaktovat minimálně 6 týdnů před odjezdem. Což je krajní mez pro poskytnutí základní ochrany, která často zachrání lidský život. Všechna očkování si hradí klient, nejsou hrazena ze zdravotního pojištění. Lékař během konzultace zjišťuje zdravotní, plán cesty (město nebo venkov, kontakt s místním obyvatelstvem, sportovní aktivity atd.). Na základě tohoto pohovoru se doporučuje případné očkování. Očkování je tedy velice individuální pro každého cestovatele a může záviset i na ročním období. Očkovací látky nepatří mezi levné záležitosti, například kompletní očkování včetně antimalarické profylaxe může stát 7 – 8 tisíc korun. V určitých situacích se ale šetřit nevyplatí! Očkování není povinné, výjimkou je pouze pokud se turista chystá do rovníkové Afriky, nebo střední a jižní Ameriky.  V tomto případě po něm bude očkování proti žluté zimnici přímo vyžadováno.


Doklady


Při cestách po státech Evropské unie si vystačíme pouze s občanským průkazem v odpovídajícím formátu, tj. se strojově čitelnými údaji. Tyto občanské průkazy jsou vydávány od druhé poloviny roku 2000. Proto pozor! Není občanka jako občanka, a před cestou se raději informujte, zda tu vaši můžete při cestě do zahraničí použít.

V ostatních případech je tedy nutné použít cestovní pas. Od září loňského roku se vydávají pasy se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji a to osobám starším 5 let. Jeho vydání stojí 600 Kč (platnost 10 let) respektive 100 Kč (platnost 5 let) pro děti od 5 do 15 let. Pokud občan žádá o vydání cestovního pasu ve lhůtě kratší než 30 dnů, obdrží pas bez strojově čitelné zóny, který platí pouze  6 měsíců, ovšem jeho cena je 1500 Kč, pro děti od 5 - do 15 let za 1000 Kč. Stejný pas se vydává i dětem do pěti let na dobu 1 roku s poplatkem 50 Kč. V současné době totiž není možné děti zapisovat do pasu rodičů. Děti musí mít svůj vlastní pas.

Ne vždy si vystačíme pouze s pasem. Do některých států budeme potřebovat tzv. vízum. Seznam států, do kterých není vízum potřeba je uveden na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.  Jestliže se vámi vybraný cíl cesty nachází ve státě, který není uveden na seznamu ministerstva a tudíž nepatří do kategorie bezvízových, musíte si toto povolení ke vstupu opatřit. Vízum získáte na velvyslanectví nebo konzulátu daného státu v České republice.

Mimo cestovní pas se do některých zemí, zvláště pokud se chystáte na cestu autem, vyplatí požádat si o mezinárodní řidičský průkaz. Po Evropě si většinou vystačíte s českým řidičákem. Na počkání za 50 korun mezinárodní řidičský průkaz vydá držiteli řidičského oprávnění příslušný obecní úřad s rozšířenou působností, v Praze Magistrát hlavního města.


Finanční prostředky


Poslední věcí, kterou byste neměli opomenout jsou peníze. V rámci eurozóny si vystačíte pouze s eury. Pokud cestujete jinam nezapomeňte si vyměnit peníze. Ve většině případů platí, že doma dostanete lepší kurz než v zahraničí. Využít lze též cestovní šeky. Šek lze proměnit v bankách či směnárnách za valuty nebo s nimi platit v hotelích, restauracích a obchodech po celém světě.
Pokud vlastníte mezinárodní platební kartu, nejlépe embosovanou, určitě si ji vezměte sebou, místo toho, abyste vozili velký obnos peněz. Embosovaná karta, s tzv. reliéfním (plastickým) písmem umožňuje nakupovat i v prodejnách, které nejsou vybaveny elektronickým terminálem. I když je tato karta dražší a v případě ztráty nebo odcizení se poplatky za blokaci pohybují v tisícikorunách, umožní vám placení téměř kdekoli. Navíc platební karta je vždy určitou finanční jistotou v případě, pokud se dostanete do problémů.

Letní dovolenáDoba letních dovolených se blíží a je nejvyšší čas začít se věnovat jejímu výběru. Čtěte naši rubriku finančních tipů a triků a dozvíte se jak vybrat tu nejlepší a zároveň i nejlevnější dovolenou, jak ji zafinancovat, co vše si před odjezdem na ni budete muset vyřídit či jak řešit problémy přímo na místě, kde ji budete trávit.

 


Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ