Vybavení bytu či automobil na hypotéku? Proč ne?

08.06.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Americká hypotéka je z pohledu výše úrokové sazby nejlevnějším neúčelovým úvěrovým produktem na finančním trhu. Můžete ji využít na vybavení domácnosti, koupi automobilu či na pořízení nákladnější dovolené.

Pořízení bytu či rodinného domku je vždy jen prvním krokem při budování vlastního bydlení. Tím druhým, neméně důležitým a finančně náročným krokem je pořízenou nemovitost odpovídajícím způsobem vybavit. Právě k tomuto účelu slouží americká hypotéka. Podívejme se, co se pod tímto naší veřejnosti ještě ne zcela známým názvem skrývá.


Americká hypotéka – ano, ale jen pokud máte čím ručit

 

Americká hypotéka je na rozdíl od hypotéky klasické úvěrem neúčelovým. Znamená to, že vypůjčené peníze můžete využít libovolným způsobem dle vlastního uvážení. S klasickou hypotékou nemá však společnou jen část názvu, ale i fakt, že musí být vždy zajištěna nemovitostí. Právě způsob zajištění ji svým způsobem handicapuje, ale na druhou stranu i zvýhodňuje oproti konkurenčním úvěrovým produktům. Díky kvalitnímu zajištění má totiž americká hypotéka výrazně nižší úrokové sazby než její největší konkurent spotřebitelský úvěr. Bohužel ne každý zájemce o úvěr má k dispozici nemovitost v osobním vlastnictví, kterou by mohl za tuto hypotéku ručit. O to výraznější je tento fakt v případě, kdy americkou hypotéku chcete využít na vybavení domácnosti a museli jste svůj nově pořízený dům či byt již zastavit za hypotéku klasickou. Že to vypadá jako neřešitelná situace? Opak je pravdou. Na trhu již totiž existují hypotéky, které v sobě kombinují účelovou i neúčelovou část a jsou zajištěny jen jedinou nemovitostí. Příkladem je například oblíbená Hypotéka 2 v 1 od ČSOB.

Kdy je lepší dát americké hypotéce přednost před spotřebitelským úvěrem a kdy naopak preferovat spotřebitelský úvěr? Těžko odpovědět. Záleží vždy na tom, zda máte k dispozici nemovitost k zajištění či jak velkou částku vlastně chcete půjčit. Pokud potřebujete méně než 100.000 korun, pak na americkou hypotéku rovnou zapomeňte. Právě stotisícová hranice je totiž minimální možnou výší, kterou většina bank u americké hypotéky nabízí. Oproti tomu spotřebitelský úvěr dostanete už od 20.000 korun či dokonce ještě méně. Obecně lze říci, že americká hypotéka se hodí na pořizování nákladnějších investic, jako je právě vybavení domácnosti či koupě automobilu. Spotřebitelský úvěr je pak spíše určen na financování investic menších, jako je třeba koupě dovolené či elektroniky. V tabulce níže naleznete srovnání úrokových sazeb amerických hypoték na našem finančním trhu nabízených. Aby však srovnání bylo úplné, podívejme se jak se pohybují úrokové sazby u konkurenčních úvěrových produktů. Neúčelové spotřebitelské úvěry mají úrokové sazby od 8 do 15 % p.a., kontokorentní úvěry kolem 15 až 17 % p.a. a za úvěr z kreditní karty zaplatíte cca 20 % p.a.

Tabulka: Srovnání amerických hypoték

Banka Název úvěru Fixace 1 rok Fixace 3 roky Fixace 5 let
BAWAG bank Neúčelový hypoteční úvěr amerického typu 5,17 % 5,59 % 5,74 %
Citibank Americká hypotéka 7,15 % 7,40 % 7,76 %
Česká spořitelna Spotřebitelský hypoteční úvěr od 4,90 % - -
Česká spořitelna Hotovostní hypoteční úvěr od 6,00 % - -
ČSOB Americká hypotéka 7,05 % 7,45 % 7,75 %
GE Money bank Americká hypotéka 5,79 % 6,39 % 6,59 %
HVB bank Majordomus speciál 4,75 % 5,16 % 5,35 %
Hypoteční banka Americká hypotéka 7,05 % 7,45 % 7,75 %
Komerční banka Úvěr Garant 7,02 % - -
Raiffeisenbank Hypotéka Universal 6,46 % 6,91 % 7,34 %
Volksbank Americká hypotéka 5,70 % 6,20 % 6,50 %
Živnostenská banka Hypoteční úvěr neúčelový 6,25 % 6,70 % 6,97 %

Zdroj: Srovnání ameriských hypoték

Závěr:

Americká hypotéka je relativně levným úvěrovým produktem určeným k financování nákladnějších investic například do vybavení domácnosti či koupi automobilu. Je určena pro ty z vás, kteří máte k dispozici nemovitost v osobním vlastnictví na její zajištění. Mějte však na paměti, že před případným zadlužením je třeba provést důkladnou revizi rodinného rozpočtu, abyste zjistili zda máte rezervy na splátky této hypotéky. Při zadlužování totiž opatrnosti není nikdy dost, přičmž u úvěrů zajištěných nemovitostí to platí dvojnásob.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ