Pouhá třetina fúzí a akvizic naplní očekávání

15.06.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Médii poslední dobou neustále kolují zprávy o fúzích a akvizicích finančních gigantů. Tvář  finančního trhu tak doznává výrazných změn. Ovšem ne všechna spojení naplňují očekávaní. Přesto ani v dalších letech nebude o fúze nouze.

Barclays převezme svého nizozemského rivala ABN Amro, UniCredit a HVB spojují své síly, Česká pojišťovna míří pod křídla Generali. To jsou jen některé z palcových titulků, které v poslední době proběhly nejen tuzemskými médii. Fúze a akvizice (Mergers & Acquisitions; M&A) v poslední době hýbou světem, což dokazují i statistiky. Jen za loňský rok celkový objem transakcí dosáhl hodnoty 3,6 bilionu dolarů a za posledních 5 let se tak více než zdvojnásobil.

Podle dosavadního průběhu to vypadá, že letošní rok bude z hlediska objemu transakcí ještě úspěšnější. Jen za první čtvrtletí dosáhl objem fúzí a akvizic rekordních 1,2 bilionu dolarů (zhruba 25 bilionů korun), což představuje meziroční nárůst o 14 procent. K tomuto trendu přispívají nejen příznivé vyhlídky firem a jejich finanční možnosti, ale také ambiciózní očekávání vedení.


V Evropě fúzování vévodí finance


Podíváme-li se na starý kontinent, akviziční boom zažívá především oblast financí. Již před dvěma lety významný hráč na poli poradenství, společnost Deloitte, předpovídal, že se celoevropský trh finančních služeb do roku 2010 podstatně změní. A měl pravdu. V sektoru finančních služeb se jen za loňský rok objemy fúzí a akvizic vyšplhaly na 137 miliard eur (zhruba 3,8 bilionu korun), což představuje 77% nárůst oproti roku 2005. Výrazně přitom vzrostla hodnota domácích transakcí (tj. transakcí v rámci jednotlivých zemí) – oproti roku 2005 se ztrojnásobila zhruba na 76 miliard eur.
 

Největší zásluhu na loňských rekordních číslech měla Itálie, kde byla z hlediska počtu uskutečněna téměř polovina všech transakcí. Aktivitou hýřila i Francie, která se podílela na sedmi ze třinácti zahraničních transakcí z největší dvacítky. Naopak v sousedním Německu došlo v loňském roce k výraznému útlumu. Zatímco v roce 2005 německý podíl na celkové hodnotě všech transakcí dosáhl 28 %, o rok později to bylo jen 1,7 %.


Stále více transakcí míří přes hranice


Zatímco v minulosti se velké fúze a akvizice odehrávaly výhradně v rámci národních trhů, poslední dva roky naznačují nový trend, kterým jsou přeshraniční transakce. V letech 2000 – 2004 jen 14 % všech fúzí a akvizic uskutečněných v eurozóně v odvětví finančních služeb bylo přeshraničních, za poslední dva roky se tento podíl zvýšil na 36 %. Na "vině" jsou především mimořádně velké bankovní transakce.

A právě oblast bankovnictví, která v minulosti patřila mezi M&A lídry, má podle Deloitte velký potenciál i do budoucna. „Nyní, v roce 2007, již můžeme pozorovat, jak uskutečněné a plánované fúze a akvizice mezi bankami mění tvar evropského trhu a jak tento proces ovlivňují také investiční společnosti soukromého kapitálu, které nově vstoupily do hry,“ říká Mike Jennings, partner společnosti Deloitte Česká republika.


Fúze ve znamení globalizace


Do roku 2010 dojde podle Deloitte na bankovním poli k řadě velkých přeshraničních fúzí, které budou mít za následek redukci počtu bankovních subjektů a z evropské finanční mapy zmizí hned několik stovek především menších bank. Restrukturalizace odvětví se bude odehrávat pravděpodobně podobným způsobem, jako o pět let dříve v USA.

Rostoucí ceny bankovních akcií, postupné odstraňování překážek na jednotlivých národních trzích díky harmonizace europravidel nebo ochota retailových zákazníků nakupovat služby od institucí s celoevropskou působností. To jsou jen některé z okolností hovořící ve prospěch fúzování. Ovšem hlavním trendem, který určuje směr konsolidace odvětví, je globalizace. Stále větší význam získává vstup do nových regionů, a to nejen kvůli úspoře nákladů, ale především kvůli zisku nově se otevírajících trhů.


Když se fúze nezdaří …


Ne vždy jsou však fúze a akvizice úspěšné, ne vždy naplní očekávání. Podle Deloitte v 70 % případů nejsou očekávané efekty fúze vůbec naplněny. V období mezi 4. a 8. měsícem po akvizici velmi často dochází k poklesu produktivity až o 50 procent. Do jednoho roku od splynutí podnik opouští 47 % manažerů, do tří let odcházejí až tři čtvrtiny vedoucích pracovníků. I sebesmělejší plány může realita značně nahlodat. To potvrzují i slova Mika Jenningse: "Zkušenosti naznačují, že skutečně získané výhody ze spojování jsou obvykle zklamáním." Podle něj proto odpovědní manažeři musí ještě mnohem pečlivěji volit své cíle tak, aby zamýšlených benefitů bylo dosahováno.
 

Příkladem neúspěchu je spojení dvou automobilových gigantů, německého Daimleru s americkým Chryslerem. Díky tomuto spojení se hodnota jinak samostatně fungujících firem snížila o více než 36 miliard dolarů.


Aby byla transakce úspěšná a přinesla prvořadý zamýšlený efekt, tj. zvýšení hodnoty pro akcionáře, je nutné při jejich plánování a realizaci sledovat řadu vzájemně se ovlivňujících aspektů. V případě přeshraničních fúzí je vždy nutné vzít v úvahu jednak podmínky na trhu, regulatorní a legislativní opatření, jednak kulturní a politické odlišnosti. 

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ