Nový významný hráč v oblasti obnovitelných zdrojů energie

03.07.2007 | , Energy 21
Tiskové zprávy


Společenským setkáním v Ledeburské zahradě pod Pražským hradem symbolicky zahájil v úterý 26. 6. 2007 svou činnost nový významný hráč na trhu obnovitelných zdrojů energie, skupina Energy 21. Skupina se netají velkými ambicemi, působí průřezově ve všech oblastech obnovitelných zdrojů (slunce, voda, vítr, biomasa i geotermální zdroj) a neomezuje se pouze na Českou republiku.

V roce 2007 realizuje projekty celkem za cca 300 milionů Kč, v roce 2008 už by to měly být 3 miliardy. Skupina úzce spolupracuje s univerzitami a předními výzkumnými společnostmi a má tak možnost zavádět technologické novinky rychle do praxe a maximalizovat tak využití energetických zdrojů. Kromě vlastních projektů usiluje Energy 21 také o vyhledání a převzetí cizích nerealizovaných záměrů, jejich podporu a uvedení do provozu.

Skupina Energy 21 a.s. aktuálně spouští tři solární projekty na jižní Moravě, která je pro fotovoltaické (sluneční) elektrárny v Česku optimální oblastí. Celkový objem investic v roce 2007 dosáhne cca 300 milionů korun. Pro rok 2008 už jsou rozpracovány projekty celkem za téměř 3 miliardy Kč a to nejen v České republice, ale např. i na Slovensku, ve Španělsku, Bulharsku či na Ukrajině. Díky silnému finančnímu zázemí, hlavním akcionářem je investiční skupina NATLAND Group, skupina deklarovala zájem převzít i cizí projekty, které bez státních dotací nebudou dokončeny. „V České republice čeká na schválení dotací celá řada projektů. Všechny ovšem dotovány určitě nebudou a pro mnohé z nich to bude znamenat, že se bez cizí pomoci realizace nedočkají. Ty chceme vyhledat a na jejich realizaci, vedle svých vlastních projektů, významně participovat,“ vysvětluje strategii skupiny Ing. Tomáš Buzrla, CEO Energy 21.

Vzhledem k sílícímu zájmu investorů o obnovitelné zdroje, který skupina eviduje, uvažuje Energy 21 o vydání obligací a ve střednědobém horizontu budou analyzovány i další varianty, mezi které patří i vstup na burzu (IPO). „Je to další logický krok v rozvoji skupiny, která chce být jedničkou v obnovitelných zdrojích nejen v České republice, ale i v Evropě,“ vysvětluje Ing. Libor Matura, který je v NATLAND Group odpovědný za řízení majetkových účastí a akvizice skupiny.

Skupina Energy 21 aktuálně realizuje projekty Jaroslavice, Božice a Vojkovice na jižní Moravě, všechny projekty využívají solární energii. S výkonem kolem 1 MW půjde o nejvýkonnější solární elektrárny u nás i ve střední Evropě. Před realizací je i řada dalších projektů využívajících biomasu a další energetické zdroje. V příštím roce dojde k výstavbě solární elektrárny u Pohořelic, jejíž výkon by se měl blížit dokonce 3 MW. Pozitivně se k výstavbám solárních elektráren vyjadřují i starostové dotčených obcí.

Kromě výstavby elektráren se skupina Energy 21 aktivně zaměřuje také na vědu a výzkum, intenzivně se podílí na vědeckovýzkumných projektech společně s partnery z např. Wroclavské technické univerzity (Polsko), Univerzity v Žilině (Slovensko), Vysokého učení technického v Brně (ČR), Univerzity v Darmstadtu (Německo), Slovenské akademie věd nebo výzkumné společnosti GoldenSUN Slovakia, s. r. o. Veškeré technologické novinky posléze Energy 21 zkouší v praxi a maximalizuje tak využití zdrojů. „Významně tak zvedáme vlastní konkurenceschopnost v rámci celé Evropy,“ komentoval výzkumné aktivity Buzrla. Ročně skupina investuje do výzkumu prostředky v řádech desítek milionů korun.

Energy 21 je navíc spoluvlastníkem firmy CE Solar, která funguje jako systémový integrátor a staví pro skupinu fotovoltaické elektrárny. Do budoucna CE Solar plánuje i vlastní výrobu fotovoltaických panelů a ostatních komponent solárních elektráren.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy