Investice do mimoškolních aktivit se vyplatí

30.08.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Konec prázdnin se neúprosně blíží a jen za několik málo dnů zasedne česká omladina opět do školních lavic. Se začátkem školního roku se řadě rodičů pojí starost navíc, a sice jak zabavit dítko i mimo školu. Ideální jsou k tomu sportovní či jazykové kroužky.

Téma týdne: Školní rok začíná

Způsobů jak mohou děti trávit mimoškolní čas je celá řada. Jen málokterému rodiči se však líbí, že by jeho dítě mělo trávit volný čas potulováním po městě a vymýšlením různých neplech. Nejlepším způsobem jak tomu zabránit, je dítě vhodným způsobem zabavit. Nyní je správná doba vybrat sportovní či zájmový kroužek či jazykový kurz, který bude vaše ratolest v dalších měsících navštěvovat.

Výborná znalost jazyka bude v budoucnu zcela zásadní


Stará pravda říká: Kolik umíš jazyků, tolikrát jsi člověkem. Umět alespoň jeden světový jazyk je v dnešní době velice žádoucí. Sehnat kvalitní a dobře placené zaměstnání bez aktivní znalosti alespoň jednoho světového jazyka je již dnes značně obtížné a v budoucnu to bude ještě obtížnější a rovněž možnost domluvit se na dovolené je bezesporu příjemná a ušetří vám spoustu starostí. Každý, kdo se začínal učit cizí řeči v pozdějším věku, brzo začal litovat, že promarnil nejlepší dobu a nyní to musí pracně dohánět.

Nabídka jazykových kurzů v minulých letech reagovala na poptávku a rychle se rozrostla o kurzy pro všechny věkové kategorie. První otázkou, kterou si musíte položit je jaký jazyk vybrat. Nejvhodnější jsou samozřejmě ty nejvíce používané evropské jazyky, mezi nimiž hraje prim angličtina, ale o mnoho pozadu nezůstává ani němčina. Kromě těchto populárních jazyků se v nabídce jazykových kurzů většinou objevuje i francouzština, italština, španělština nebo ruština. A právě volba jednoho z posledně jmenovaných jazyků může být bránou k získání budoucího kvalitního zaměstnání. Se vstupem do Evropské unie bude jazykově vybavených jedinců stále více potřeba a aktivní znalost například Španělštiny, kterou se mnoho Čechů pochlubit nemůže vaše dítě při přijímacím rozhovoru zvýhodní.

Sehnat jazykový kurz je dnes snadné. Problémem je však v řadě případů kvalita některých jazykových kurzů. Jak poznat ten kvalitní? Je dobré si zjistit dobu působení na trhu, počet zaměstnanců a hlavně doporučení od lidí, kteří už mají zkušenosti s danou školou. Dále je možné se obrátit na školy, které vaše dítě navštěvuje nebo domy dětí a mládeže.

Ptáte se, na kolik vás jazykové kurzy pro děti přijdou? Nejvíce limitující otázka na konec. Cena kurzů se promítá do všech výše uvedených dotazů. Nejdražší bývají individuální kurzy, kdy se cena může vyšplhat až k tisícovce za hodinu. V každém případě se připravte, že méně než 200 Kč za hodinu nezaplatíte. Levnější variantou jsou skupinové docházkové kurzy u kterých se ceny liší především dle počtu žáků ve skupině, intenzitě výuky a exkluzivitě školy. Cenu za hodinu bychom mohli stanovit v intervalu od 50 do 150 Kč. Nejlevnější variantou jsou kroužky pořádané přímo pro školáky. Zřizovatelé jsou většinou přímo základní školy nebo domy dětí a mládeže. Ceny jsou symbolické, a proto bývá velký zájem, který zpravidla převyšuje kapacitu.

I vaše dítě může být nový Rosický, Navrátilová či Gott


Nějaký ten talent ať už k různým sportům či uměleckým aktivitám dostalo do vínku úplně každé dítě. Rozpoznat a rozvíjet takový talent by se měl snažit každý rodič. V současnosti se nabízí, ať už v rámci školní družiny nebo prostřednictvím Domů dětí a mládeže, široká paleta možností, jak v dítěti rozvíjet uměleckého či sportovního ducha a zároveň tak odčerpat část přebytečné energie.

Nechte však určitě dětem volnost v rozhodování. Nemá-li sportovního ducha, může se věnovat hudbě či jazykům. A pokud je pohybově či umělecky nadáno, nenuťte ho do činnosti, ve kterém jste se snažili prosadit vy. Dále je lepší nechat rozvíjet schopnosti vašeho dítěte v jednom maximálně dvou oblastech, které si samo vybere. Přece jen dítě se většinou s velkou vervou vrhne na téměř jakoukoliv činnost, ale málokdy v ní také zůstane delší dobu. Nic však není zadarmo. Ať si dítě vybere některou ze sportovních aktivit či dá přednost například hře na klavír, musíte počítat s výdaji v podobě zaplacení jednorázového poplatku. Něco také stojí vybavení nezbytné k provozování vybrané aktivity. Ceny kroužků se liší podle počtu vyučovacích hodin během týdne a prestiže školy spolu s jejím umístěním. Zohledněn je také počet dětí v hodině, např. individuální výuka hry na hudební nástroj bude dražší než výuka kolektivní.

Tabulka: Orientační ceny kroužků

Zájmový kroužek Výše příspěvku (Kč) Věková hranice
Angličtina 1200 za 1 kurz (20 hod) 18+
Atletika - přípravka 1200 pololetí/ 2000 rok 6 - 7
Automodeláři 1200 pololetí/ 2100 rok 8 - 18
Botanika 1250 pololetí/ 2100 rok 13 - 19
Fotoklub pro děti 1200 pololetí/ 2100 rok 10 - 13
Herectví 1800 pololetí/ 3400 rok 10+
Kytara 2350 pololetí/ 4500 rok 8+
Volejbalová přípravka 1200 pololetí/ 2000 rok 9 - 12
Uživatelé PC - začátečníci 1200 pololetí/ 2100 rok 9 - 16

Zdroj: http://ddmpraha.cz/

 

3181.jpgPrázdniny pomalu končí a nový školní rok je před námi. Naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků věnujeme právě začínajícímu školnímu roku. Podíváme se kolik co stojí, jaké slevy mohou žáci získat, jaké kroužky volit nebo jaké jsou možnosti financování školního vzdělávání.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ