Americká ekonomika zažívá krušné chvíle

11.09.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Magická hranice byla prolomena. Během pátečního obchodování se kurz amerického dolaru poprvé ve své historii dostal pod hranici 20 korun. Hypoteční krize ještě nestačila zcela odeznít a americká ekonomika dostává další ránu.

Začátek milénia byl pro americký dolar úspěšný. Jeho kurz poměrně slušně posiloval a na podzim roku 2000 ustanovil své novodobé maximum. Podle kurzovního lístku České národní banky musel zájemce o americkou měnu za jeden dolar zaplatit více než 42 korun.

Stačilo 7 let a americký dolar opět prolamuje své absolutní hodnoty, tentokrát však minimální. Koncem minulého týdne se totiž jeho kurz dostal pod hranici 20 korun. Propad amerického dolaru na světových trzích byl vyvolán ne příliš pozitivními zprávami z amerického trhu pracovních míst. Koncem týdne se tak vůči koši hlavních měn stal nejslabším za posledních 15 let.


Pracovní krize díky hypotékám


Americká ekonomika v měsíci srpnu totiž přišla zhruba o 4000 pracovních míst. Naposledy pracovní místa ubývala přesně před čtyřmi lety, kdy v srpnu 2003 zmizelo asi 42.000 pracovních příležitostí. Od té doby firmy každý měsíc nabíraly nové zaměstnance. Krize na hypotečním trhu se projevila nejen na trzích akciových, ale i pracovních. Některé banky a další subjekty pohybující se v odvětví finančních služeb začaly sahat k propouštění, což mělo za následek již zmíněný celkový pokles pracovních míst, stejně jako celosvětový propad finančních trhů.

Vývoj dolaruHypoteční krize ještě nestačila zcela odeznít a americká ekonomika se musí vzpamatovávat z dalšího šoku. Překvapivě slabá čísla o situaci na trhu práce tak přicházejí v nejméně vhodné době. Přední poradenské firmy začaly upozorňovat, že problémy části hypotečního trhu zasahují na trhy úvěrové a zřejmě sníží i dynamiku růstu hrubého domácího produktu USA a některých dalších zemí na americké ekonomice závislých.

Zároveň se srpnovým úbytkem pracovních příležitostí byly sníženy původní odhady tvorby nových pracovních míst za měsíce červen a červenec. Revize dat ukázala, že v červnu vzniklo ve Spojených státech jen 69.000 míst, nikoliv 126.000, jak ukazovala první předběžná zpráva. Podobně dopadl i červenec, kdy ministerští úředníci snížili počet pracovních míst na 68.000 z původně oznámených 92.000.


Slabý dolar nahrává spotřebitelům


Slábnoucí dolar znamená dobrou zprávu pro velké nadnárodní korporace, které mají aktivity mimo Spojené státy, tím lépe. Slabý dolar jejich zboží na zahraničních trzích reálně zlevňuje, což se odráží v růstu tržeb. Ovšem nejen firmy jako např. Procter & Gamble nebo McDonald's pocítí propad kurzu. Padající americká měna snižuje reálné ceny komodit obchodovaných právě v dolarech, což by se mohlo projevit i na cenách pohonných hmot a zemního plynu.

Stejně tak spotřebitelé mohou nějakou tu korunu uspořit, když na koupi zboží z Asie nebo USA potřebují menší objem peněz. To by se mohlo odrazit zejména na cenách počítačů, notebooků, fotoaparátů a další elektroniky. Zvláště pokud trend poklesu dolaru bude pokračovat. Naopak radost nemají především exportéři, kteří vyvážejí své výrobky a zboží na dolarové trhy.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU