Důchodové pojištění není penzijní připojištění!

17.12.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Celý týden se věnujeme jednotlivým druhům pojištění. Dnes se podíváme na to, co obnáší a jaké výhody či nevýhody má důchodové pojištění. Kdo by si jej měl uzavřít? Přečtěte si zda je to produkt vhodný právě pro vás.

Téma týdne: Životní pojištění

Jedná se o jednu z forem kapitálového životního pojištění, které je v nabídce některých komerčních pojišťoven. Základním cílem důchodového pojištění je zvýšení životního standardu v seniorském věku. Po dosažení stanovené věkové hranice bude oprávněné osobě vyplácena naspořená částka.

Důchodové pojištění zahrnuje tedy pojištění pro případ dožití, kdy se pojistné plnění vyplácí ve formě doživotního důchodu, důchodu vypláceného po stanovenou dobu nebo ve  formě jednorázového plnění. Sjednaná pojistná částka je včetně garantovaného zhodnocení, tzn.že klient, který si uzavírá důchodové pojištění již v okamžiku jeho uzavřen ví, kolik minimálně obdrží na konci pojištění.


Pro koho je určeno?


Důchodové pojištění je vhodné především pro klienty, kteří se:

  • chtějí zabezpečit propad příjmů v důchodovém věku
  • chtějí dlouhodobě a pravidelně zhodnocovat finanční prostředky


Výhody a nevýhody


Stejně jako každé pojištění má, také důchodové pojištění řadu výhod, ale také nevýhod.


Výhody:

  • garantovaná výplata sjednané pojistné částky
  • garantované minimální zhodnocení finančních prostředků
  • rozšíření rozsahu pojistné ochrany formou různých připojištění
  • daňová uznatelnost zaplaceného pojistného

Nevýhody:

  • nelze libovolně měnit nastavení pojištění
  • nelze aktivně ovlivňovat tvorbu kapitálové hodnoty pojištění


Jak pojištění funguje?


Ze zaplaceného pojištění jsou odečteny náklady na krytí pojistné ochrany (riziková složka) a poplatky. Zbývající část je potom použita na tvorbu rezervy, která se zhodnocuje. A jaké situace mohou v průběhu pojištění nastat? Pokud se klient dožije konce pojištění, tzv. dožití, začne se vyplácet sjednaná výše důchodu včetně podílů na výnosech, nebo je klientovi vyplaceno vše najednou v rámci jednorázového plnění. Ovšem může se také přihodit, že klient v průběhu trvání pojištění zemře, v případě úmrtí klienta je vyplaceno zaplacené pojistné. Pokud má klient k pojistné smlouvě sjednáno i další připojištění, např. úrazové pojištění, postupuje se při pojistné události dle sjednaných podmínek pro toto pojištění.

Pokud se rozhodnete uzavřít důchodové pojištění, je vhodné počítat s dobou minimálně 10 let. Při kratší době pojištění není zaručeno vytvoření kapitálové hodnoty v dostatečné výši.

Na závěr je ještě vhodné připomenout, že důchodové pojištění není penzijní připojištění.

Na důchodové pojištění, na rozdíl od penzijního připojištění, se ze státního rozpočtu neposkytují státní příspěvky!! Chcete-li uzavřít penzijní připojištění, využijte naše Prodejní centrum.

 

Co vše se skrývá pod pojmeme životní pojištění? V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků vám představíme jednotlivé druhy životního pojištění a je na vás si vybrat to nejvhodnější. Podíváme se na investiční pojištění, na kapitálové pojištění, na důchodové pojištění a nesmíme zapomenout ani na rizikové pojištění.


Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ