Co týden dal?

18.01.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


ČR má nejméně přitažlivý daňový režim pro podniky, letištní poplatky mají zprůhlednit, investoři mířili loni na nejvíce na Jižní Moravu, daňové zvýhodnění stravenek chce premiér po kauze tohoto týdne zrušit. To jsou jen některé události z právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Nejméně přitažlivé daňové režimy pro podniky mají v Evropě Česká republika, Rumunsko a Řecko, především kvůli rozsáhlé a komplikované legislativě a příliš častým změnám. Naopak nejpřitažlivější jsou z daňového hlediska Kypr, Irsko a Švýcarsko, u kterých respondenti ocenili hlavně důslednost při interpretaci daňové legislativy, stabilitu a odolávání častým změnám v daňových zákonech a nízkou daňovou sazbu.
  • Evropská unie možná opustí cíl, že v roce 2020 by měla biopaliva tvořit desetinu pohonných hmot. Evropské společenství a zejména Evropskou komisi nutí ke změně svého pohledu kritika biopaliv ze strany ekologických organizací a řady vědců. Biopaliva prý nijak nepřispívají k boji proti klimatickým změnám, ba naopak jejich rostoucí využívání působí velké škody a mimo jiné vede k růstu cen zemědělských produktů a potravin.
  • Německá ekonomika loni reálně vzrostla o 2,5 procenta, hlavně díky vyšším investicím a rozmachu obchodu, zatímco slabší byla soukromá spotřeba. Po přepočtu na srovnatelný počet pracovních dnů růst činil 2,6 procenta.
  • Americká společnost Citigroup utrpěla ve čtvrtém čtvrtletí čistou ztrátu 9,83 miliardy dolarů (asi 170 miliard Kč). Je to vůbec první čtvrtletní ztráta od roku 1998, kdy banka vznikla. Firma také oznámila, že kvůli vysokým ztrátám z investic sníží výplatu dividendy o 41 procent na 32 centů na akcii. Citigroup je jednou z největších obětí krize na trhu hypoték v USA.
  • Evropský parlament schválil směrnici, která má zprůhlednit účtování letištních poplatků. Ty tvoří často velmi podstatnou část nákladů na pořízení letenky a účtuje je každé letiště zvlášť. Nová pravidla se týkají 67 evropských letišť, která ročně využije více než pět milionů pasažerů. Směrnice platí i pro největší české letiště Praha-Ruzyně. Zřejmě největší změnou je, že letiště se budou muset o výši poplatků radit s jednotlivými aerolinkami.
  • Míra inflace v zemích Evropské unie v prosinci činila 3,2 procenta, a zvýšila se tak z listopadových 3,1 procenta. Jen za prosinec se ceny zvýšily o 0,4 procenta. Inflace v eurozóně zůstala na 3,1 procenta, proti listopadu ceny vzrostly také o 0,4 procenta. Inflace v České republice podle metodiky Eurostatu činila 5,5 procenta a zvýšila se z listopadové hodnoty 5,1 procenta.
  • Evropský parlament schválil nová jednotná pravidla pro poskytování spotřebitelských úvěrů ve výší 200 eur (5200 korun) až 75.000 eur (1,95 milionu korun) v Evropské unii. Nová legislativa má změnit od základů poskytování půjček na pračku, auto či další spotřebitelské věci. Měla by se výrazně dotknout i českých spotřebitelů, ale musí s ní ještě souhlasit členské státy EU. Legislativa by měla spotřebitelům rovněž zpřístupnit spotřebitelské úvěry v zahraničí.
  • Výstavba obytných nemovitostí v USA se za celý loňský rok propadla o 25 procent, nejhlouběji za 27 let, a pokles pokračoval i na konci roku. Počet zahájených staveb klesl v prosinci proti předešlému měsíci o 14,2 procenta na nejnižší úroveň za téměř 17 let. Údaje amerického ministerstva obchodu ukázaly prohlubující se krizi trhu bydlení, kvůli níž hrozí největší světové ekonomice sklouznutí do recese.
  • Generali PPF Holding, který zastřešuje jednu z největších pojišťovacích skupin ve střední a východní Evropě, zahájil činnost. Smlouva o společném podniku podepsaná loni v červenci českou finanční skupinou PPF a italskou Generali dnes nabyla po souhlasu regulátorů účinnosti. Skupina má asi devět milionů klientů a bude působit ve 12 zemích.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Spořte dětem s Mopískem!
Přemýšlíte které stavební spoření uzavřít své ratolesti? Modrá pyramida nabízí pro klienty do 15 let nulový poplatek za />uzavření smlouvy s cílovou částkou 50.000 Kč. U smlouvy s cílovou částkou od 51.000 Kč do 200.000 Kč je účtován pouze poloviční poplatek (0,5 %) z rozdílu cílové částky mínus 50.000 Kč. Můžete tak ušetřit až 1.250 Kč./>


Posledních 7 dní doma

  • Průmyslová výroba v listopadu zpomalila meziroční tempo růstu na 6,7 procenta z říjnových 8,4 procenta. Průmysl tak nepřetržitě roste už 63 měsíců, tedy od září 2002. K růstu nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků a zařízení a elektrických a optických přístrojů. Nedařilo se naopak výrobě koksu, rafinérskému zpracování ropy a chemické výrobě.
  • Novou evropskou směrnici o trzích finančních nástrojů MiFID, která například ukončí monopol národních burz na obchodování s akciemi, ve středu na svém zasedání schválila vláda. Změny jsou prováděny v důsledku transpozice některých směrnic Evropských společenství v oblasti finančního trhu, zejména směrnice o trzích finančních nástrojů („MiFID“) a příslušné prováděcí směrnice. Transpozice těchto předpisů přináší pro fungování kapitálového trhu v České republice nejzásadnější změny za posledních deset let. Směrnici musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.
  • Investoři mířící do Česka měli loni největší zájem o Jižní Moravu. Do kraje jich přišlo 40, což je více než pětina všech ohlášených investic v ČR. V nejbližších letech plánují utratit skoro 13 miliard korun a zaměstnat 3900 lidí.
  • Stavební výroba v listopadu vzrostla meziročně o sedm procent, po vyloučení vlivu pracovních dní o 5,4 procenta. Proti říjnu byla stavební produkce rovněž vyšší, po očištění od sezonních vlivů o 0,9 procenta. V říjnu se stavební výroba meziročně zvýšila o 3,5 procenta. Stavební úřady v listopadu vydaly 10.126 stavebních povolení, jejich počet meziročně klesl o 13,7 procenta.
  • Premiér Mirek Topolánek (ODS) spolu se svým stranickým kolegou Michalem Doktorem předloží ještě do konce ledna novelu, která ruší daňové zvýhodnění stravenek. Současně důrazně odmítl podezření, že zachování této výhody ve schválené reformě veřejných financí bylo výsledkem korupce.
  • Počet podnikatelů v Česku v roce 2007 po několika letech stoupl. Osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců přibylo o 14.000 na 918.000. V prvním čtvrtletí jejich počet ještě klesl, obrat nastal ve druhé čtvrtině roku. V roce 2006 podnikatelů ubylo o 7000, o rok dříve o 35.000. 
  •  Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest v loňském roce zprostředkovala rekordních 182 investičních projektů v hodnotě bezmála 71 miliard Kč. Nejaktivnějšími investory byly loni poprvé české podniky, které v 55 projektech přislíbily investice za 15 miliard Kč. Celkový objem loňských investic byl ale nižší než v roce 2006, kdy CzechInvest zprostředkoval 176 projektů v hodnotě 114,6 miliardy Kč.
  • Stavební spořitelny loni opět zažily rekordní rok. Stavební spořitelny loni lidem půjčily na bydlení téměř 74 mld. korun, a celý trh úvěrů ze stavebního spoření tak meziročně stoupl o 40 procent. V roce 2006 poskytly spořitelny téměř 156.000 nových úvěrů o objemu téměř 53 mld. korun. Rekordní rok rovněž zaznamenaly hypoteční banky, které loni půjčily přibližně 150 miliard korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • S koncem ledna je spojena povinnost podat dvě daňová přiznání. Jedním z nich je daňové přiznání k dani z nemovitostí podle skutečností platných k 1.1. daného roku. Dalším přiznáním, které je třeba doručit do 31.1.2008 na finanční úřad je přiznání k dani silniční, které podávají ti, kteří využívají vozidla k podnikání. Na pomoc jsme pro vás připravili ke stáhnutí nejen daňové fromuláře ve formátu pdf, ale také zpracovaná v excelu tak, aby vám s výpočtem pomohla.
  • Od nového roku došlo také ke změnám v poskytování dávek státní sociální podpory. Připravili jsme pro vás nové kalkulačky, které vám ukáží, zda máte nárok na některou z dávek či vám vypočítají novou výši přídavku na dítě.
  • Hodláte využít služeb družstevních záložen? Nevíte, které družstevní záložny na našem trhu působí? Potom právě pro vás jsme zaktualizovali seznam družstevních záložen, ve kterém naleznete kontaktní údaje.

 

Investorský magazínEnergetická burza Praha: Jakým způsobem burza funguje, jak vypadá den burziána s elektřinou a kdy se otevře drobným investorům. Dále bude řeč o tom, jak má vypadat pravidelná roční "zdravotní prohlídka" vašeho portfolia. Podrobnosti se dozvíte v novém dílu Investorského magazínu.


Fintriky

Zaměstnance, zajímá kolik si za práci vydělají. Od roku 2008 se díky zavedení rovné daně, superhrubé mzdy, či stropu pro povinné odvody mění výpočet mzdy. Právě tématům týkajícím se mzdy se věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. V pondělí jste se mohli dočíst o minimální mzdě, včetně vysvětlení její funkce. Dále jsme se podívali kolik bere průměrný Čech. Neopoměli jsme ani popsat nový způsob výpočtu mzdy a v pátek jste si mohli přečíst, že díky odečitatelným položkám či společnému zdanění si lze své příjmy ještě dodatečně zvýšit.


Anketa

Volba nového prezidenta ČR se pomalu blíží. Pro finanční svět je mimo jiné důležité, že prezident jmenuje bankovní radu ČNB. Myslíte, že se jím znovu stane Václav Klaus, nebo předpovídáte vítězství Janu Švejnarovi?

  • Bude to Václav Klaus - 55 %
  • Bude to Jan Švejnar - 45 %

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU