Philips překonal jádrovým ziskem v Q4 odhady trhu

21.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Firma Philips Electronics <PHG.AS> v pondělí vykázala za čtvrtý kvartál jádrový zisk nad očekáváním analytiků, uvedla však, že klíčová...

...lékařská divize se ve Spojených státech stále potýká se slabším trhem pro zobrazovací systémy.

Výrobce pestré škály produktů od holicích strojků po žárovky poukázal na obavy z obecného ekonomického klimatu, vyjádřil však přesvědčení, že bude schopen splnit cíle na období 2008 až 2010.

"Asi jedna třetina našich tržeb nyní plyne z rozvíjejících se trhů a to znamená, že máme téměř hotový polštář proti dopadům horší situace na zavedených trzích," řekl generální ředitel Gerard Kleisterlee s tím, že v Indii a Číně skupina zaznamenala ve čtvrtém čtvrtletí růst tržeb přes 20 procent.

Philips <PHG.N> vykázal růst zisku před úroky, zdaněním a amortizací (EBITA) o 17 procent na 865 milionů eur, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru čekali 798 milionů.

Analytik u společnosti SNS Securities Victor Bareno nicméně řekl, že po vyloučení nečekaného nárůstu příjmů z duševního vlastnictví vyšel jádrový zisk převážně v souladu s očekáváním.

Tržby skupiny stouply o 4 procenta na 8,4 miliardy eur, na horní hranici odhadů trhu, taženy zejména divizemi osvětlení a domácích spotřebičů.

Ostře sledovaná lékařská divize - jeden ze tří největších výrobců nemocničního vybavení na světě - splnila jádrovým ziskem 354 milionů eur očekávání trhu. Konkurenční GE Healthcare <GE.N> v pátek oznámila za stejné období pokles zisku o 4 procenta.

Pro následující tři roky si Philips klade za cíl dosáhnout meziročního růstu tržeb na srovnatelné bázi nejméně o 6 procent a marže EBITA z běžné činnosti přes 10 procent.

[AMSTERDAM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK