Jen roste k euru, dolaru; chuť riskovat se vytrácí

21.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Nízkoúročený jen v pondělí široce posiloval, když oživená slabost globálních akciových trhů vedla investory k zavírání riskantních pozic, zatímco...

...dolar rostl kvůli názoru, že dopadu zpomalení nebo možné recese ve Spojených státech neunikne žádná země.

Jen stoupal na pětiměsíční vrchol k euru, jež zatím sklouzávalo na měsíční dno vůči dolaru. Obecně se prodávaly měny s vyšším úrokovým výnosem.

V 10:45 dolar klesal na 106,15 jenu <JPY=>, na dohled od dvouapůlletého dna 105,90 z minulého týdne. Euro oslabovalo na 153,77 jenu <EURJPY=>, respektive na 1,4491 dolaru <EUR=>.

Japonský index Nikkei klesl téměř o 4 procenta <.N225>, hongkongský Hang Seng index spadl o 5,5 procenta <.HSI> a evropské akcie ubíraly po otevření kolem 2 procent <.FTEU3>. Trh na Wall Street v pátek klesl na mnohaměsíční dno.

Stále více analytiků věří, že americká ekonomika je buď blízko, nebo již v recesi. Trh reagoval pouze vlažně na balík fiskálních stimulů v objemu až 150 miliard dolarů, jejž v pátek představil prezident Spojených států George W.Bush.

"Jen je opět jasným tahounem a v centru pozornosti jsou akciové trhy v Asii. To dnes udalo tón," řekl Derek Halpenny, devizový analytik u firmy BTM-UFJ v Londýně.

"Všechny křížové kursy jenu klesají, což tyto měny celkově podrývá... a právě tak to pomáhá dolaru vůči těmto měnám."

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK