CCS: Pohonné hmoty minulý týden zlevnily

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Pohonné hmoty u domácích čerpacích stanic během uplynulého týdne zlevnily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 je levnější o 13 haléřů a stojí v průměru 30,90 koruny. Motorová nafta zlevnila o deset haléřů na průměrných 31,38 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Benzin je stejně jako před sedmi dny nejdražší v hlavním městě - motoristé u pražských pump zaplatí v průměru 31,13 koruny za litr. Při nákupu nafty sáhnou nejhlouběji do kapsy řidiči v Moravskoslezském kraji, kde litr stojí průměrných 31,55 koruny.

Nejlevnější natural mohou již po několik týdnů natankovat motoristé u čerpacích stanic v Ústeckém kraji, kde litr vyjde na 30,66 koruny. Nafta je nejlevnější v Olomouckém kraji, stojí 31,10 koruny za litr.

Z nejvýraznějšího zlevnění benzinu se mohou radovat řidiči na Vysočině, za litr zaplatí o 33 haléřů méně než před týdnem. Pouze o dva haléře zlevnil benzin v Královéhradeckém kraji. Stejný kraj naopak vévodí žebříčku nejvyšších poklesů cen nafty. Majitelé dieselových motorů tu zaplatí za litr o 21 haléřů méně než před sedmi dny. V Libereckém kraji, jako jediném, se cena nafty zvedla - o dva haléře.

Cena nafty od počátku roku mírně klesá z vysokých úrovní, na které se vyšplhala kvůli rostoucím cenám ropy v posledním čtvrtletí loňského roku. Natural začátkem ledna zdražil o více než 30 haléřů; podle analytiků zejména kvůli nové povinnosti přimíchávat do paliva bioetanol. Od počátku druhé lednové dekády pak začala cena benzinu mírně klesat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK