Koruna v novém týdnu oslabuje na 26,27 Kč/EUR a 18,13 Kč/USD

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Koruna dnes dopoledne pokračuje v oslabování proti euru i dolaru. K dolaru koruna překonala hranici 18 Kč/USD a oslabila o 24 haléřů na 18,13 Kč/USD. Vůči euru oslabila proti pátečnímu kurzu o sedm haléřů na 26,27 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Za výrazným oslabením koruny vůči dolaru je podle analytika Patria Online Tomáše Vlka pohyb na eurodolarovém trhu. "Z domova nové zprávy nemáme, koruna slábne v rámci vývoje celého regionu, který tlačí dolů averze k riziku a propady na akciových trzích," uvedl Vlk.

"Minulý týden přišly náznaky, že by zpomalení americké ekonomiky mohlo výrazněji zasáhnout i Evropu. To je rovněž negativní pro střední Evropu, zatím považovanou za dostatečně vzdálenou problémům v USA," dodal Vlk.

Dolar k euru výrazně posiluje. Dnes se dostává pod hranici 1,4500 na 1,4490 USD/EUR. "Ani zvýšené sázky na výrazné uvolnění měnové politiky Fedu o 75 bodů dolar nedokázaly zabrzdit, když investory od eura odrazuje očekávané zpomalení evropských ekonomik," řekl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK