Průzkum: Většina firem se nechystá využívat insolvenční rejstřík

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Většina českých firem se nechystá využívat možností, které jim v případě neproplacení faktury od obchodního partnera nabízí od ledna insolvenční zákon v podobě insolvenčního rejstříku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Atradius, jedné z největších pojišťoven pohledávek na světě. Polovina dotázaných společností nevyužije zákona ze strachu z poškození obchodních vztahů.

Pouze 27 procent firem se domnívá, že nově platný insolvenční zákon a možnost vložení dlužníka do insolvenčního rejstříku bude účinným nástrojem proti nezaplacení faktury. Naproti tomu téměř polovina tázaných (48 procent) nevyužije možnosti vložit dlužníka do registru po 30 dnech od překročení předepsané doby splatnosti, protože mají obavu z narušení obchodních vztahů.

"Výsledky průzkumu ukazují na to, že mezi firmami zatím není přílišná vůle riskovat dobré obchodní vztahy," ředitel pojišťovny Atradius v ČR Robert Čapka. Anketu vypracovala pro Atradius agentura Factum Invenio, která se dotázala 200 firem napříč obory a s různou výší obratu.

Nový insolvenční zákon, který platí od ledna 2008, by měl zkrátit dobu konkurzů, lépe uspokojit pohledávky věřitelů a zvýšit šanci zadlužených firem na revitalizaci. Norma měla posílit roli věřitelů v insolvenčním řízení a dát jim možnost ovlivňovat jejich průběh. Základním stavebním kamenem reformy insolvenčního práva je elektronický insolvenční rejstřík, kde jsou umístěny všechny informace o průběhu insolvenčního řízení.

Obecným pravidlem pro firmu, která nedostane proplacenou fakturu, je podle Čapky kontaktovat partnera co nejdříve. "Radíme nezačínat hovor útočně, ale zeptat se, zda údaje sedí a co nastalo za problém. Komunikací lze včas zjistit, jestli zpoždění zavinilo zapomenutí, technický problém, nebo záměrná nevůle. Pokud jde o to poslední, pak nemá smysl se obávat zhoršení vztahů a doporučujeme ihned začít jednat s inkasní agenturou a využít možností, jako je třeba insolvenční rejstřík," vysvětlil Čapka.

Atradius je jednou z největších pojišťoven pohledávek na světě a její celkový obrat činí 1,2 miliardy eur, což je 24 procent světového tržního podílu. Každoročně chrání světové obchody v hodnotě 350 miliard eur proti riziku nezaplacení, zajišťuje nabídku transferu rizik, financování a pojištění pohledávek z obchodního styku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK