Akcie v Evropě ztrácejí v polovině dne již 4 procenta

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. ledna (ČTK) - Akcie v západní Evropě ztratily v první polovině dnešního obchodování již zhruba čtyři procenta, a vykročily tak za svým nejhlubším jednodenním propadem za více než čtyři a půl roku. Evropa navázala na silné výprodeje v Asii a světových investorů se zmocnil strach z recese americké ekonomiky.

Přední západoevropský index FTSEurofirst 300 klesl krátce po poledni SEČ o 3,9 procenta na 1305 bodů, nejníže za 18 měsíců. V obavách z recese v USA ztratil letos souhrnný evropský index již asi 13 procent.

Z celých sektorů dnes nejvíce v Evropě ztrácely akcie bank. Jednotlivě však byly nejhůře postiženy akcie ropných koncernů BP a Total, které klesly o zhruba 4,5 procenta. "Vypadá to jako vrcholný výprodej," řekl agentuře Reuters analytik Mike Lenhoff z firmy Brewin Dolphin.

Páteční balík prezidenta George Bushe na podporu slábnoucí americké ekonomiky byl pro trhy spíše zklamáním a investoři se bojí, že pokles v USA dopadne i na ostatní ekonomiky světa. To dnes prudce zasáhlo akcie po celé Asii, kde ztráty dosáhly čtyř procent v Tokiu, 5,5 procenta v Hongkongu a v případě indického trhu to bylo dokonce sedm procent.

České akcie rovněž klesaly a hlavní index PX ztrácel před polednem 2,2 procenta. Rovněž na českém trhu jsou znát obavy z vývoje americké ekonomiky, která podle mnohých upadá do recese a může ovlivnit i další části světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK