Evropské burzy padají v panickém výprodeji přes 5 pct

21.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy v pondělí v poledne padaly o více než 5 procent na nejnižší úroveň od července 2006, když investory nadále pronásledovaly obavy z...

... recese ve Spojených státech a bankovní sektor srazil strach z dalších nečekaných odpisů.

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:55 padal o 5,7 procenta na 1281 bodů, nejníž od července roku 2006.

Pokud se takový vývoj udrží do konce seance, půjde o nejhlubší pád indexu za jediný den za více než čtyři a půl roku.

"Tohle vypadá na výprodeje nejvyššího stupně," řekl Mike Lenhoff, hlavní stratég společnosti Brewin Dolphin.

Jde o jedenáctý pokles hlavního evropského indexu za posledních 14 obchodních dní.

Od začátku roku už tento ukazatel ztratil přes 13 procent s tím, jak vyhlídky na oslabení americké ekonomiky ženou investory do relativního bezpečí jiných aktiv.

Z jednotlivých titulů index nejvíce tížily energetické tituly s velkou vahou v jeho bázi. Nejhorším sektorem však byly banky, zodpovědné za pokles indexu z jedné čtvrtiny.

Kromě ropných firem klesaly ruku v ruce s cenami komodit také důlní tituly. Royal Dutch Shell <RDSa.L> ztrácel 5,5 procenta a Total <TOTF.PA> 6,1 procenta, zatímco BHP Billiton <BLT.L> a Rio Tinto <RIO.L> padaly shodně o 8 procent.

Index bankovního sektoru DJ Stoxx <.SX7P> letěl o 6,2 dolů. Akcie BNP Paribas <BNPP.PA> padaly o 8,9 procenta, UBS <UBSN.VX> odepisovala 5,8 procenta.

Francouzská Société Générale <SOGN.PA>, jejíž akcie už v pátek sletěly o 8 procent kvůli spekulacím trhu, že by mohla oznámit další odpisy, ztrácela dalších bezmála 8 procent.

Výprodeje v evropském bankovním sektoru nabraly na síle v závěru páteční seance, kdy americký pojišťovatel dluhopisů Ambac <ABK.N> přišel o životně důležitý rating AAA od agentury Fitch. Nižší hodnocení ohrožuje firemní i městské dluhopisy v hodnotě mnoha miliard dolarů, které tato společnost kryje.

"Je to čím dál tím těžší, neboť trh je teď v panické fázi," řekl Hugues Rialan ze společnosti Robeco France.

"Finanční sektor padá zpět do krize důvěry. Banky trh stále uklidňovaly ohledně rizik investic do hypoték ve Spojených státech, ale teď zjišťujeme, že na tom nic uklidňujícího nebylo," dodal.

Akcie Commerzbank <CBKG.DE> oslabovaly o více než 6 procent poté, co její designovaný generální ředitel v rozhovoru pro Reuters řekl, že banka bude nucena provést další odpisy hodnoty svých investic v sektoru hypoték pro méně bonitní klienty [ID:nMUL130498].

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK