Hyundai začala v Nošovicích testovat výrobu převodovek

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 21. ledna (ČTK) - Automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) začala v areálu nošovické továrny testovat výrobu převodovek. Nyní v převodovkárně pracuje sto lidí, ve směnném provozu bude zaměstnáno celkem 260 lidí. Novinářům to při dnešním otevření náborového centra v Ostravě řekl prezident HMMC Kim Ok-čo. Výrobu automobilů chce jihokorejský investor zkušebně začít letos v září.

"Zkušební zahájení provozu (převodovkárny) bude podle plánu. Všechna výrobní zařízení byla instalována, v současné době probíhají testy strojů," uvedl Kim Ok-čo. Hyundai podle něj předpokládá, že sériová výroba převodovek začne letos v listopadu. "Pro zahájení zkušební výroby potřebujeme dokončit testy a povolení k užívání," vysvětlil. V současné době jsou před dokončením stavební práce na celé automobilce, v jednotlivých halách se instaluje se výrobní zařízení. "Zatím jsme přesvědčeni, že se nám podaří splnit náš cíl - zahájení zkušební výroby v září 2008 a sériové v březnu 2009," dodal.

Korejská automobilka má podle svého prezidenta ambice vyrábět nejkvalitnější auta v Evropě a současně být nejlepší automobilka na světě z hlediska konkurenceschopnosti. "Naší snahou je stát se firmou, o které budou zaměstnanci i lidé v kraji přesvědčeni, že je nejlepší po všech stránkách. Ze všech sil se budeme snažit napomoci rozvoji ekonomiky a tomuto kraji," uvedl Kim Ok-čo. Ke zvýšení zaměstnanosti a růstu regionálního rozvoje má podle něj přispět i dnešní otevření náborového centra v Ostravě.

Předpokládanou výši tržeb v Nošovicích na dotaz ČTK nesdělil s tím, že ještě není určená přesná cena vozů, které se budou v Nošovicích vyrábět. "Vůz, který se tady bude vyrábět, kromě i30, je stále ve vývojové fázi, ale i u té i30 se neurčila přesně cena," uvedl. Nyní prodávané vozy i30 pocházejí z Asie. Nejlevnější model stojí 344.900 korun.

V hrubém odhadu agentury CzechInvest a ministerstva průmyslu a obchodu by firma Hyundai měla zvýšit hrubý domácí produkt o dvě procenta.

V továrně za zhruba miliardu eur (podle nynějšího kurzu tedy více než 26 miliard korun) v Nošovicích na Frýdecko-Místecku chce Hyundai zpočátku vyrábět 200.000 aut ve dvou modelových řadách, od roku 2011 by se s nájezdem třetího modelu měla výrobní kapacita zvýšit na 300.000 aut ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK