Studie: Euro neovlivní růst ekonomiky, ceny ale zřejmě porostou

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Přijetí eura pravděpodobně podle studie Mendelovy univerzity v Brně nebude mít negativní vliv na ekonomický růst v Česku, a tedy ani na snížení reálných příjmů Čechů. Škola studii o dopadech zavedení eura na českou ekonomiku představila na dnešní tiskové konferenci. Po přijetí eura se ovšem zřejmě na delší dobu zvýší inflace, která by tak měla být vyšší než v eurozóně; nárazové zvýšení cen po přechodu na euro ale podle studie není pravděpodobné.

Češi jsou k přijetí eura poměrně rezervovaní. Podle studie má euro sice podporu dvou třetin obyvatel, ale jen pětina Čechů je chce zavést co nejrychleji. Datum přijetí eura v Česku zatím nebylo stanoveno.

"Vyšší inflace bude ale ospravedlněna doháněním ekonomické úrovně eurozóny," uvedl dnes spoluautor studie Petr Rozmahel. Přijetím eura totiž čeká ekonomika přijde o možnost přibližovat se k úrovni vyspělejších zemí přes posilování koruny. "Přijetí eura znamená ztrátu kurzového kanálu a posílení inflačního kanálu až o několik procentních bodů. Se zvyšujícím se českým HDP na obyvatele a přibližováním cen bude docházet k eliminaci uvedeného inflačního rozdílu," upozornil Rozmahel.

Jiní ekonomové přitom již delší dobu upozorňují, že přijetí eura by v nejbližších několika letech přineslo České republice spíše komplikace než výhody. Předčasný vstup do eurozóny by přibrzdil snižování rozdílů mezi ČR a vyspělejšími evropskými zeměmi a zvýšil by právě i inflaci.

V loňském roce průměrná inflace v ČR byla 2,8 procenta, letos by to podle odhadů měl být dvojnásobek. Růst inflace má být jednorázový a od roku 2009 se má opět snižovat. Od roku 2010 chce centrální banka stanovit inflační cíl na dvě procenta.

Zřejmě nejvíce by na zavedení jednotné evropské měny měli vydělat exportéři. Jejich výnosy ze zavedení eura studie odhaduje přibližně na 54 miliard korun, z toho odstranění kurzových rozdílů činí 45 miliard korun. Náklady na zavedení eura by v podnikové sféře měly být jednorázové ve výši přibližně 28 miliard korun.

Česká republika má v současnosti přechodnou výjimku ze zavedení eura, a to kvůli tomu, že neplní příslušná maastrichtská kritéria. K přijetí eura se ovšem země zavázala již se vstupem do Evropské unie. Trvalou výjimku na přijetí eura mají pouze Británie a Dánsko.

Podle dřívějšího vyjádření premiéra Mirka Topolánka je přitom kvůli neprovedeným reformám důchodů a zdravotního systému nereálný pro přijetí eura i rok 2012, o kterém se v poslední době spekulovalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK