Firmy z ČR a Slovenska usilují o stavbu elektrárny ve Vietnamu

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. ledna (ČTK) - České firmy Škoda Praha a Škoda Power usilují společně se slovenskou společností SES Tlmače o zakázku na výstavbu tepelné elektrárny ve středním Vietnamu. Novinářům to oznámili ministr průmyslu Martin Říman a slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek.

"Je to ve stádiu vážných jednání," řekl na tiskové konferenci po zasedání slovensko-české meziresortní komise Říman. Vietnam chce postavit šest energetických bloků s výkonem 3000 megawattů a podle Římana bude rozhodující požadovaný termín dokončení a cena.

Vietnamská strana ještě připravuje studii, podle které se budou moci nastavit nabídky. Na druhou stranu ale s výstavbou elektrárny pospíchá, protože země se potýká s nedostatkem elektřiny, dodal Říman. Ten o zájmu českých firem jednal ve Vietnamu na podzim.

Společnost SES Tlmače, kterou ovládá finanční skupina J&T, patří mezi přední evropské dodavatele energetických kotlů. Škoda Praha patří do nejsilnější české elektrárenské skupiny ČEZ a tradičně se podílí na výstavbě elektráren v Česku i na Slovensku.. Výrobce turbín Škoda Power je součástí plzeňské skupiny Škoda Holding.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK