ČEZ musí kvůli investorům na Moravě investovat více peněz

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 21. ledna (ČTK) - Kvůli přicházejícím investorům letos Skupina ČEZ investuje na severní a střední Moravě přes 900 milionů korun, což je o 330 milionů korun meziročně více a ve srovnání s rokem 2006 je to zvýšení zhruba o bezmála 600 milionů korun. Firma tak reaguje na potřebu zajistit dostatečnou kapacitu energie pro nové investory, největší část peněz proto půjde do průmyslových zón Nošovice a Mošnov, řekla regionální mluvčí ČEZ Alice Lutišanová.

Zájem zahraničních firem o sever Moravy se zvýšil díky rozhodnutí jihokorejské automobilky Hyundai postavit v Nošovicích na Frýdecko-Místecku její první evropskou továrnu. ČEZ tak například musí v mošnovské zóně vybudovat trafostanici, která bude stát přibližně 340 milionů korun. Po loňském dokončení rekonstrukce stávající rozvodny a vybudování nové rozvodny v Nošovicích vybuduje ČEZ novou spínací stanici u nošovické zóny. Stavba by měla být ukončena v polovině letošního roku a umožní napájení subdodavatelů Hyundai.

Další peníze budou vynaloženy do staveb a připojení nových zákazníků v regionu a na posílení výkonu sítě. Energetici ČEZ například podle Lutišanové zajistí záložní napájení průmyslové zóny v Karviné.

Společnost ČEZ už dříve informovala o tom, že celkové investice na severní a střední Moravě letos zvýší o více než 300 milionů na celkových 1,7 miliardy korun. Peníze budou využity na průmyslové zóny, na zvýšení spolehlivosti dodávek a posílení výkonu.

Do Moravskoslezského kraje například zamířily díky Hyundai společnosti Plakor, Behr nebo Cromodora. Tyto firmy se usadily v mošnovské zóně a podle ČEZ byly loni napojeny na elektřinu. Pro další investory v zóně ale už energetici potřebují zvýšit kapacitu sítě. V minulých dnech ČEZ podle Lutišanové připojila k elektřině i prvního subdodovatele Hyundai v Nošovicích, firmu Mobis.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK