Jihomoravské podniky se snaží vyjednat co nejnižší nárůst tarifů

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. ledna (ČTK) - Jihomoravští zaměstnanci si mohou často polepšit méně, než čekali. Podniky sice zvyšují mzdy, do jejich základu se ale snaží z několikaprocentního navýšení dostat co nejméně. Větší část pak počítají do nenárokových pohyblivých složek mzdy, různých prémií a bonusů, zjistila ČTK. Řada jihomoravských podniků s odboráři stále vyjednává. Jasno má být do konce ledna, k žádným stávkovým řešením zatím vyjednávání nikde nespěje, řekla šéfka jihomoravských odborů Stanislava Slavíková.

Nárůst mezd o šest procent podle kolektivní smlouvy nemusí znamenat skutečný nárůst měsíční mzdy o šest procent, varují ekonomové. Část tohoto navýšení totiž zaměstnavatelé vloží do různých prémií, třeba za nulovou absenci. Pokud zaměstnanec onemocní, o peníze přijde.

"Důležitější je samozřejmě to, co je v tarifu, na to má zaměstnanec nárok. Bonusové složky dostat nemusí," potvrdila Slavíková. Odboráři se při vyjednáváních snaží vybojovat co nejvyšší tarifní navýšení, vedení firem má opačné snahy. Obě strany se ale většinou dohodnou na kompromisu.

Třeba v Nové Mosilaně dostali zaměstnanci do tarifu navýšení o 2,6 až 3,4 procenta, celkem si ale mají polepšit o více než šest procent. Na dalším navýšení se firma s odbory dohodla formou různých prémií. Zvýší se měsíční bonus za nulovou absenci, z 1700 Kč na 2000 korun. Nově navíc budou pracovníci dostávat pololetní prémie za kvalitu vypočítané jako 2,5 procenta z šestinásobku průměrné loňské mzdy, za půl roku to tedy bude asi 2500 korun, vypočítal šéf odborářů z Nové Mosilany Libor Břenek.

Podobně pracují s bonusy také v dalších firmách. "Je to pro ně například záruka toho, že mzdy neporostou rychleji než produktivita práce. Prostě si nechávají otevřená zadní vrátka víc než dřív," podotkl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Důvodem je hlavně nejistota z vývoje roku 2008 - fungování daňové reformy a posilování koruny jsou pro podniky zatím stále velkou neznámou, doplnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK