Koruna odpoledne dále oslabovala

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Česká koruna klesala proti euru i dolaru. Posilování americké měny bylo příčinou oslabení koruny z ranních zhruba 18,00 Kč/USD až k odpoledním téměř 18,20 Kč/USD. Proti euru koruna před 17:00 SEČ dále oslabila o tři haléře na aktuálních 26,30 Kč/EUR, k dolaru je aktuálně na kurzu 18,17 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory koruna reaguje na regionální odliv kapitálu. Investoři se bojí rizika a ukončují své předešlé spekulace. Kurz se vrátil na svůj šedesátidenní průměr. Koruna byla počátkem roku podle Pikory nezdravě přehřátá a krátkodobě koriguje. Ještě má přitom trochu prostoru k oslabení. Odliv kapitálu nebude ale dlouho trvat, investoři budou brzo potřebovat nejen mazat ztráty, ale také generovat zisky a ČR bude i po zpomalení patřit k ekonomikám s nadprůměrně vysokým růstem, uvedl Pikora.

Domácí měna dnes neoslabovala sama, v podstatě pouze sledovala výprodej na rozvíjejících se trzích. Měny těchto trhů doplácejí na nejistotu na světových finančních trzích. Roste obava, že americká ekonomika spadne do hluboké recese a tento stav se negativně dotkne i evropského kontinentu, komentoval vývoj analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Dolar během odpoledne ještě mírně posílil a nyní je na hodnotě 1,448 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK