Zemřel bývalý šéf Komerční banky Jan Kollert

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Ve věku 57 let zemřel bývalý generální ředitel Komerční banky Jan Kollert. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny. Na konci 90. let minulého století začala pod jeho vedením příprava na privatizaci banky, po propuknutí finančních skandálů Kollert v únoru 2000 banku opustil a později čelil žalobě z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Kvůli ztrátovým obchodům banka přišla o miliardy korun.

Kollert vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Působil v Československé obchodní bance a podniku zahraničního obchodu Fincom. Po pádu komunistického režimu pracoval jako náměstek ministra zahraničního obchodu federálního státu.

Do Komerční banky Kollert přišel z tuzemské pobočky německé Hypo-Bank, kde dosáhl funkce výkonného předsedy představenstva. V poslední době podle deníku působil v oblasti finančního poradenství a zprostředkování obchodu jako společník firmy B.K. Eurofincom.

Policie se o Kollerta zajímala v souvislosti se ztrátovým obchodováním Komerční banky s rakouskou společností B.C.L. Trading Baraka Alona a s firmami kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského.

Kvůli zhruba osmimiliardové ztrátě z obchodů s B.C.L. Trading byl Kollert obžalován spolu s dalšími osmi členy bývalých představenstev Komerční banky. Obžaloba je viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku, případem se má koncem února již potřetí zabývat Obvodní soud pro Prahu 1.

V devět let staré kauze pochybných půjček firmám kolem Chvalovského byl Kollert se třemi kolegy podezřelý z úvěrového podvodu, kterým měli Komerční bance způsobit nejméně půlmiliardovou škodu. Jejich obvinění loni v říjnu zrušili nejvyšší žalobci, policie však případ dále vyšetřuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK