Index Nikkei zaznamenal nejhlubší propad od útoků na USA

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. ledna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu pokračují v silném propadu a tamní index zaznamenal největší pokles od teroristických útoků na Washington a New York v září 2001. Od začátku roku index ztrácí už skoro 18 procent a za celý loňský rok klesl asi o 11 procent. Za propadem cen akcií jsou obavy, že americká ekonomika vstupuje do recese, což ovlivní řadu zemí v Asii.

Index Nikkei 225 klesl o 752,89 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 5,65 procenta na hodnotě 12.573,05 bodu. Ocitl se tak nejníže od září 2005. Podobně širší index Topix klesl o 5,7 procenta na 1219,95 bodu. Jeho pokles byl rovněž nejhlubší od září 2001.

Hodnota akcií, které mají investoři v portfoliu, se jen během dnešního obchodování snížila asi o 225 miliard dolarů (zhruba 4,1 bilionu Kč). To je pro srovnání přibližně totéž, jako by zmizela celá irská ekonomika, která má zhruba stejnou velikost.

Investoři prodávali akcie firem ve všech odvětvích, nejvíce banky a další finanční instituce, a také exportní podniky. Těm škodí předpoklad, že recese v USA sníží poptávku spotřebitelů, nepříznivě na ně však působí také slabý dolar, jenž v USA prodražuje zahraniční zboží.

Ve Spojených státech se v pondělí kvůli oslavám Dne Martina Luthera Kinga neobchodovalo, ale pokles cen termínových kontraktů na indexy naznačuje, že i v New Yorku dnes akcie prudce klesnou. Ozývají se proto názory, že propad by mohl americkou vládu přimět k dalším krokům na podporu ekonomiky. Minulý týden prezident George Bush navrhl soubor opatření za téměř 150 miliard USD ve formě daňových úlev.

"Americká vláda musí udělat něco zásadního. Potřebujeme úplně nový návrh, který bude hlubší než ten z minulého týdne," prohlásil ředitel strategie ve společnosti Marusan Securities Takaši Ušio. Za úvahu ale podle něj stojí rovněž mimořádná schůzka americké centrální banky (Fed) a okamžité snížení základních úrokových sazeb.

Na devizových trzích se zvyšuje zájem o japonský jen, který se využívá jako nástroj k financování spekulativních transakcí. Vzhledem k tomu, že je na vzestupu averze k riziku, řada obchodníků se nyní od spekulací odvrací, což je nutí nakoupit jeny, které předtím prodali takzvaně nakrátko. Činí tak proto, že s jenem jsou spojeny nízké úroky, takže velmi levné jsou také transakční náklady.

Základní úrok v USA je nyní na 4,25 procenta, analytici ale předpokládají, že Fed základní sazbu příští týden sníží o půl procentního bodu. Část analytiků je tvrdí, že Fed by měl sazby snížit okamžitě a příští týden ještě jednou. Kurz jenu vůči euru je nyní nejvyšší za pět měsíců, k dolaru je měna nejsilnější za téměř tři roky.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 106,09 JPY a zpevnil z předchozích 106,70 JPY, kde byl v pondělí. Na paritě s eurem se jeho kurz zvýšil na 153,14 ze 155,10 JPY, a rovněž dolar vůči euru klesl na 1,4437 z předchozího kurzu 1,4538 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK