DATA V KOSTCE 3-Maloobchodní tržby byly v listopadu pod odhadem

22.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře dalších...

...analytiků)

Meziroční růst tržeb českých maloobchodníků v listopadu zpomalil na 5,9 procenta bez sezonního očištění z 9,4 procenta za říjen, oznámil v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ MALOOBCHODNÍ TRŽBY  11/07 10/07      11/06 01-11/07 meziroční změna v pct    +5,9 +9,4 +6,8    +8,0

Pro podrobnou tabulku klikněte na [ID:nVOD228585].

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Výsledek zaostal za očekáváním analytiků, kteří předpokládali přírůstek o 8,3 procenta <CZ/ECON04>.

Souhrn předpovědí na české makroekonomické ukazatele najdete na <CZ/ECON15>.

KOMENTÁŘE

DAVID MAREK, HLAVNÍ EKONOM, PATRIA FINANCE

"Svou daň si již možná začíná vybírat inflace, která právě v listopadu opět po šesti letech vystoupila k pěti procentům. Na domácnosti také mohly doléhat obavy z daňových změn a zdražování energií."

"Maloobchodní tržby sice rostly pomaleji, než se očekávalo, stále ale dostatečně rychle na to, aby ČNB mohla za dva týdny zvýšit úrokové sazby. Tomu nahrává i současná korekce kursu koruny."

JAN VEJMĚLEK, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"Za listopadovým zpomalením dynamiky stála především nulová dynamika v prodeji potravin, kde zřejmě na zákazníky negativně zapůsobil růst cen."

"Spotřeba byla hlavním tahounem českého hospodářství v roce 2007. Spolu s utaženým trhem práce a rostoucí celkovou inflací podporuje silná spotřeba náš názor, že ČNB by mohla zvýšit na svém zasedání na počátku února úrokové sazby o 25 bazických bodů."

"Hlavním důvodem tohoto preventivního kroku by měla být snaha udržet rostoucí inflační očekávání pod kontrolou. Aktuální listopadové číslo ovšem v kombinaci se zhoršeným vnějším prostředím působí proti zvyšování sazeb."

VOJTĚCH BENDA, ANALYTIK, ING WHOLESALE BANKING

"Zpomalení reálného růstu tržeb padá především na vrub růstu domácí cenové hladiny."

"Zpomalení tempa spotřeby však v závěrečném čtvrtletí minulého roku nebude výrazné."

"Významnější zbrzdění dynamiky spotřebitelských výdajů lze čekat až v průběhu letošního roku v důsledku vyšší inflace a předchozího nárůstu úrokových sazeb."

"Předpokládané ochlazení spotřeby by mělo přispět ke snížení inflačních tlaků a omezit nároky na další růst úrokových sazeb."

MICHAL BROŽKA, ANALYTIK, RAIFFEISENBANK

"Maloobchodní tržby zpomalily v listopadu pod všechny odhady. Inflace ukrajuje z disponibilního příjmu lidí více prostředků."

NEPŘEHLÉDNĚTE * Maloobchod včetně motoristického segmentu roste nepřetržitě již 48.měsíc. * Po očištění o sezonní výkyvy vzrostly tržby v maloobchodu bez motoristického segmentu reálně meziměsíčně o 4,4 procenta. * Meziročně po očištění jen o rozdílný počet pracovních dní stouply tržby maloobchodu o 3,2 procenta. Loňský listopad měl o jeden pracovní den více a také víc o dva pátky, které jsou nejsilnějšími prodejními dny u většiny sortimentů. * K meziročnímu růstu maloobchodu přispěly nejvíce specializované prodejny elektroniky, nábytku a dalšího zboží pro domácnost a drogistické prodejny. * Nejdynamičtějším oborem byl internetový prodej. * V motoristickém segmentu se sezonně neočištěné tržby zvýšily meziročně o 8,4 procenta. Prodeje a opravy motorových vozidel vzrostly o 11 procent, zatímco prodej pohonných hmot stoupl o 3,5 procenta.

ODKAZY

Podrobná zpráva o vývoji maloobchodu v listopadu je dostupná na internetových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz

SOUVISLOSTI * Maloobchodní tržby 27 zemí Evropské unie v říjnu meziměsíčně klesly o 0,2 procenta, meziroční růst zpomalil na 0,9 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK