Růst maloobchodních tržeb v listopadu zpomalil na 4,4 pct

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Meziroční tempo růstu maloobchodních tržeb ve stálých cenách zpomalilo v listopadu na 4,4 procenta z říjnových 7,9 procenta. Zpomalení růstu bylo ovlivněno prodejem potravin. K celkovému růstu v listopadu nejvíce přispěly specializované prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, nábytku a dalšího zboží pro domácnost a prodejny drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží, oznámil Český statistický úřad.

Nejrychleji rostly tržby podílově málo významného maloobchodu provozovaného prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby. Pokračoval nižší zájem spotřebitelů o nákupy potravin, což zřejmě souviselo s růstem cen, uvedl ČSÚ.

V motoristickém odvětví se sezonně očištěné tržby meziročně zvýšily o 5,2 procenta. Neočištěné tržby se meziročně zvýšily o 8,4 procenta, přičemž za prodej a opravy motorových vozidel o 11 procent a za prodej pohonných hmot o 3,5 procenta.

V ubytování a stravování sezonně neočištěné tržby meziročně klesly o 1,1 procenta, přičemž v ubytovacích zařízeních vzrostly o 4,2 procenta a ve stravovacích zařízeních naopak klesly o 2,8 procenta.

V členění podle velikostních skupin se nejvíce zvýšily tržby v podnicích s 50 až 99 zaměstnanci (o 9,6 procenta) a s 20 až 49 zaměstnanci (o 9,0 procenta). V ostatních velikostních skupinách se růst pohyboval od 3,9 procenta do 4,2 procenta.

V maloobchodě včetně motoristického segmentu klesly sezonně očištěné tržby meziměsíčně o 0,9 procenta a meziročně se zvýšily o 4,6 procenta. Sezonně neočištěné tržby se meziročně zvýšily o 5,9 procenta.

Podle údajů Eurostatu klesly v listopadu sezonně očištěné tržby v maloobchodě v EU 27 reálně meziměsíčně o 0,2 procenta, meziročně po očištění o pracovní dny vzrostly o 0,9 procenta. Nejvíce utráceli zákazníci v Polsku, kde obchodníkům vzrostly tržby meziročně o 13,1 procenta. Naopak o 5,8 procenta klesly tržby v Belgii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK