ČEZ v pondělí znovu spustil odkup vlastních akcií

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ v pondělí obnovila zpětný odkup vlastních akcií. Firma ho pozastavila před vánočními svátky, aby dala vedoucím manažerům čas na využití opcí z motivačního programu. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti ČEZ.

ČEZ odkoupil v pondělí zhruba 111.000 akcií, což jsou zhruba dvě setiny procenta celkového počtu. Obchody v rámci zpětného odkupu představovaly zhruba tři procenta všech obchodů s akciemi nejobchodovanější firmy na pražské burze.

Loňská valná hromada umožnila firmě z trhu stáhnout až 59,22 milionu akcií, tedy maximálně deset procent základního kapitálu. ČEZ dosud skoupil 8,07 procenta akcií, za něž celkem zaplatil 54,7 miliardy korun.

Firma v prosinci zdůvodnila zhruba měsíční přerušení odkupu tím, že chce dát vedoucím manažerům čas na to, aby využili opce z motivačního programu. "ČEZ tak bude moci lépe využít limit pro zpětný odkup akcií," řekl tehdy generální ředitel společnosti Martin Roman.

Důvodem odkupu je podle společnosti současná neefektivní struktura kapitálu a nízký poměr dluhu k vlastnímu jmění. Část získaných akcií použije firma rovněž na vyplacení opčního programu vedoucím manažerům.

Akcie ČEZ mezitím prodává přes burzu stát. Vládní usnesení umožňuje prodat státu sedmiprocentní balík akcií, dosud však podle údajů Střediska cenných papírů prodal jen 1,7 procenta.

ČEZ je nejziskovější domácí firmou. Vedení společnosti v prosinci odhadlo, že čistý zisk za rok 2007 vyšplhá včetně mimořádných vlivů na rekordních 42,6 miliardy korun; letos má dále vzrůst na 46,6 miliardy. V roce 2006 skupina vydělala 28,8 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK