Pražská burza před obědem zmírnila propad na 3,15 pct

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Pražská burza po více než pětiprocentním propadu v úvodu začala ztrátu postupně dohánět. Zmírnil se prodejní tlak u akcií bank a developerů, ale naopak zesílil pokles akcií energetické skupiny ČEZ a prodejce ojetých vozů AAA Auto. Hlavní akciový index PX byl kolem 11:30 níže o 3,15 procenta na 1442,7 bodu, když po otevření byl pod hodnotou 1415 bodů, vyplynulo z výsledků.

Sestup byl podle obchodníků očekávaný kvůli panickým výprodejům na vyspělých zahraničních trzích, na nichž se mezi investory rozšířil strach z recese v americké ekonomice a následných globálních dopadů. "Celkově je dnešní seance opět velmi nervózní a volatilita trhu je velmi vysoká. Objemy obchodů dosahují nadprůměrných hodnot," uvedl obchodník firmy Patria Finance Martin Stuchlík.

Akcie ČEZ, největší a neobchodovanější emise v Česku, odepsaly 5,1 procenta na 1110 korun při obchodech za více než dvě miliardy korun. Cena akcií AAA Auto sestoupila o 7,9 procenta na 27,25 koruny a akcie developerské společnosti Orco byla níže o 4,4 procenta na 1524 korun.

České akcie zažívají kvůli nepříznivé náladě burz na celém světě nejhorší start do nového roku v historii. V lednu již propadly takřka o pětinu, když v předchozích šesti letech obvykle dvouciferně rostly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK