VERZE 2-ROZHOVOR-Sazby vzrostou, budou-li poptávkové tlaky -Tomšík

22.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává zbývající část rozhovoru za mezititulkem)...

...

Petra Vodstrčilová a Marek Petruš

Česká národní banka (ČNB) by měla dále zvýšit úrokové sazby, pokud ceny potáhne nahoru poptávka nebo vzrostou inflační očekávání, řekl Reuters člen bankovní rady Vladimír Tomšík.

Loni bankovní rada kvůli zrychlující inflaci zvedla dvoutýdenní repo sazbu čtyřikrát, vždy o 25 bazických bodů, na nynější pětiapůlleté maximum 3,50 procenta.

"Když uvidíme poptávkové tlaky, a když uvidíme, že rostou inflační očekávání, tak myslím, že žádná centrální banka by neváhala se zvyšováním sazeb," uvedl Tomšík v pondělním rozhovoru.

"A myslím, že na to je i ČNB připravena, a už to i ukázala, vždyť i loni čtyřikrát zvýšila úrokové sazby."

Podle něj by však nebyl důvod dále zpřísňovat úrokovou politiku, ukáže-li se, že zrychlení inflace na šestiletá maxima odráží pouze nákladové a administrativní faktory, jako jsou vyšší ceny potravin, energií, zvýšenou DPH a dražší léky.

"Nemá cenu zvyšovat úrokové sazby proti administrativním šokům a proti nákladovým šokům, to naopak poškodíte ekonomiku," řekl Tomšík, jejž analytici považují za umírněného člena rady.

"Pokud se ale tyto dva faktory začnou přelévat do inflačních očekávání, tak by centrální banka neměla čekat a měla by se snažit tomu zamezit. Pokud se ukáže, že jsme byli na vrcholu hospodářského cyklu a začíná to generovat poptávkověinflační tlaky, pak má taky smysl zasáhnout," dodal.

Tomšík nenaznačil, jak by chtěl hlasovat na nadcházejícím měnovém jednání 7.února, neboť ještě neznal připravovanou čtvrtletní inflační prognózu.

Spotřebitelská inflace v posledních dvou měsících přesáhla 5 procent s tím, jak odrážela zejména zdražování potravinářských surovin na světových trzích.

V lednu by měla vyskočit k 6 procentům, tedy na dvojnásobek cílové hodnoty ČNB, kvůli úpravám daně z přidané hodnoty, zavedení poplatků ve zdravotnictví nebo zvýšení cen energií.

Národní banka čeká, a Tomšík tento předpoklad zopakoval, že tento efekt s koncem letošního roku odezní a celková meziroční inflace se začne během roku 2009 vracet ke tříprocentnímu cíli.

OBAVY Z POPTÁVKOVÉ INFLACE

Trhy již započítaly do cen vysokou pravděpodobnost únorového zvýšení repo sazby o 25 bazických bodů na úroveň 3,75 procenta.

Další růst sazeb během letošního roku nevyloučil začátkem ledna ani guvernér Zdeněk Tůma [ID:nBUC634042], jak bude hlasovat na únorovém zasedání, se podle vyjádření z minulého týdne ještě nerozhodl [ID:nKOR761666].

Podle člena bankovní rady Mojmíra Hampla jsou úrokové sazby téměř na vrcholu nebo možná již dosáhly vrcholu [ID:nKRU725833].

Na otázku, jaké důvody by jej mohly vést k tomu, aby hlasoval pro ponechání úroků beze změny, Tomšík uvedl: "To bych musel mít jistotu, že ty dva faktory – inflační očekávání a poptávkové tlaky – tam nejsou."

"Ale u toho poptávkového se trochu bojím, protože (loni) jsme byli na vrcholu (ekonomického) cyklu, tam si nejsem jistý," dodal s tím, že skutečný výkon ekonomiky loni přesáhl úroveň neinflačního růstu.

"Mezera mezi neinflačním produktem a tím skutečným... mohla začít generovat inflační tlaky," řekl.

Dodal, že silná koruna <EURCZK=> může přitvrdit měnové podmínky v ekonomice a částečně suplovat potřebu banky zvyšovat sazby.

"Pokud bude kurs takto silný, udělá kus práce za nás. Pokud uvidíme, že tempo apreciace bude nižší, tak se takto silně v indexu měnových podmínek neodrazí, a je to důvod rychleji zvyšovat úrokové sazby, pokud uvidíme inflační tlaky," řekl.

"V této chvíli nám opravdu nejde o kursové cílení, může nám to pomoci, ale nemyslím, že to udělá celou práci za nás, musíte opravdu dělat něco i s úrokovými sazbami."

PRO DALŠÍ TOMŠÍKOVY KOMENTÁŘE KLIKNĚTE NA [ID:nVOD225724]

(Editoval: Dušan Bučánek)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK