Čeští podnikatelé si oblíbili evropské společnosti

23.01.2008 | , Společnosti Online s.r.o.
Tiskové zprávy


Evropské společnosti slaví v ČR úspěch. Za zhruba půl roku, kdy je možné si tuto právní formu podnikání u nás pořídit, jich bylo založeno už přes dvacet. Podobný nárůst ve stejném časovém období nezaznamenali v minulosti v žádné jiné evropské zemi.

„První evropské společnosti (SE) začaly vznikat začátkem roku 2006. Do poloviny roku 2007 jich bylo následně v celé EU založeno necelých 100. V ČR je situace poněkud jiná. Během prvních sotva šesti měsíců jich u nás vzniklo přes 20,“ prozradil Petr Mála, ředitel firmy Společnosti Online, která je lídrem na trhu v prodeji tzv. ready-made firem neboli firem na klíč.

V rámci EU jde o unikát. V žádné jiné zemi v tak krátké době tolik SE nevzniklo. „Zájemci o tuto právní formu podnikání naráží na zásadní problémy v podobě komplikovaného a zdlouhavého založení. Právní předpisy EU navíc omezují možnost založit evropskou společnost, požadavky na zakladatele a existenci nadnárodního prvku v procesu založení,“ vysvětluje Mála.

ČR je však jedinou evropskou zemí, kde je možné odkoupit již založené SE. Tyto tzv. ready-made evropské společnosti jsou již zapsané v obchodním rejstříku, jsou bez jakýchkoliv závazků a pohledávek, založeny jsou výhradně za účelem prodeje. Podobným způsobem se, a to nejen v ČR, již několik let běžně prodávají společnosti s ručením omezeným i akciové společnosti. „Převod již založené SE novému majiteli probíhá stejně flexibilně a za zhruba stejných podmínek jako u převodu ready-made akciových společností. Případní zájemci se  mohou stát majiteli SE už v průběhu 24 hodin,“ uvádí Mála. Právě možnost získat SE v tak krátkém časovém horizontu stojí za jejich úspěchem v ČR. „Hlavními důvody založení nebo odkupu SE je získání image nadnárodní společnosti, možnost následného přesunu sídla do zahraničí při zachování její subjektivity a využití právního nebo daňového systému dané země,“ dodává Mála.

Společnosti Online nabízí prodej SE osvědčeným způsobem - na webových stránkách www.spolecnostionline.cz je k dispozici seznam ready-made evropských společností, které jsou připraveny k okamžitému prodeji. „Stejným způsobem prodáváme úspěšně už několik let klasické české společnosti s ručením omezeným nebo akciové společnosti,“ uvádí Mála.

Co to je evropská společnost?

Evropská společnost, známá pod latinským názvem Societas Europaea (SE), je právní forma podnikání postavená na právu Evropského společenství (EU). Jejím smyslem je především usnadnit volný pohyb kapitálu v rámci celé Evropské unie a sjednotit právní formy obchodních společností v EU. Vznik SE umožnilo přijetí Nařízení Rady ES o statutu evropské společnosti z roku 2001 a jeho následná implementace do jednotlivých národních zákonů. Členské státy EU ukončily implementaci v říjnu 2004, první Evropské společnosti však začaly vznikat až začátkem roku 2006. Něco přes rok tedy trvalo než se evropská společnost z pouhého legislativního vymezení stala skutečnou praktickou možností, která úspěšným podnikatelům nabízí nespočet mimořádných výhod.

Evropská společnost je nejprestižnější právní forma podnikání, kterou lze v současné době založit. Řada významných evropských i českých společností změnila svoji právní formu na SE nebo založila tuto společnost.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy