Japonské akcie v pátek prudce rostly, jen oslabil

25.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes zpevnily o více než čtyři procenta a jejich denní zisk byl nejvyšší od března 2002. Trhy podpořil plán na oživení americké ekonomiky za pomoci daňových úlev a možná záchrana amerických pojišťovatelů obligací. Index Nikkei zpevnil o 3,1 procenta, tedy 536,38 bodu, a uzavřel na 13.629,16 bodu.

Druhá největší japonská banka Mizuho Financial Holdings zpevnila o téměř 11 procent, což byl její nejvyšší zisk od září 2003. Dařilo se i dalším bankám. Díky slabšímu jenu zpevnili i vývozci.

Americký Bílý dům se ve čtvrtek předběžně dohodl s představiteli Kongresu na balíku opatření na podporu slábnoucí ekonomiky. Hodnota souboru daňových úlev a investičních pobídek by mohla přesáhnout 150 miliard dolarů, což je asi jedno procento ročního výkonu ekonomiky. Balík má odvrátit hrozící ekonomickou recesi.

Oživení na akciových trzích v Asii, Evropě i USA zvýšilo zájem investorů i rizikovější obchody a poslalo dolů japonskou měnu. Naopak euro rostlo, protože představitelé Evropské centrální banky naznačily, že úrokové sazby v eurozóně se snižovat nebudou.

V závěru asijského obchodování dolar vůči jenu posílil na 107,30 JPY z čtvrtečních newyorských 106,90 JPY. Euro k jenu stouplo o 0,2 procenta na 158,11 JPY. Kurz eura vůči dolaru se téměř nezměnil a obchodoval se kolem 1,4760 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK