Jen klesá ruku v ruce se zotavením akciových trhů

25.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro v pátek navázalo na výrazné zisky vůči jenu z předchozí seance, když zotavení globálních akciových trhů povzbudilo chuť k riskantnějším ...

...obchodům a dostalo nízkoúročenou japonskou měnu pod tlak.

Větší chuť investorů riskovat se projevila také v růstu vysokoúročených měn typu novozélandského dolaru <NZD=> s tím, jak posílily akcie v Evropě i Asii. Hlavní tokijský index Nikkei <.N225> v pátek vystřelil o více než 4 procenta, nejvíce za jediný den zhruba za šest let.

Investory na akciových trzích tento týden částečně uklidnily povzbudivé údaje z amerického trhu práce, vládní balíček daňových úlev a vyhlídka na další snížení úrokových sazeb Fedu příští týden. To vše zmírnilo obavy, že největší ekonomika světa sklouzne do recese.

"Máte tu kombinaci slabého dolaru a slabého jenu, přičemž jen zaznamenává proti ostatním měnám významnější ztráty, což odpovídá událostem posledních 24 hodin," řekl Steve Barrow, měnový stratég z Bear Stearns.

Euro ve čtvrtek podpořila tvrdá protiinflanční rétorika z úst představitelů Evropské centrální banky, která zchladila spekulace o možném snížení úrokových sazeb v eurozóně po jejich razantním sražení o 75 bazických bodů ve Spojených státech.

Euro ve 12:00 rostlo o třetinu procenta na 158,40 jenu <EURJPY=>, když předtím vystoupalo až na 10denní maximum 159,11. Dolar zpevňoval o půl procenta na 107,70 jenu, a pokračoval tak ve vzestupu ze středečního dvouapůlletého dna 104,95 jenu.

Euro vůči americké měně sláblo o 0,4 procenta na 1,4702 dolaru <EUR=>, a oddechlo si tak od skoku na týdenní vrchol z předchozí seance.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK